Försökte köra ihjäl fågelfamilj – med vattenskoter

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:
Fotona är exempelbilder och har inget samband med texten.
Foto: TT/Montage
Fotona är exempelbilder och har inget samband med texten.

NYHETER

Fågelmamman och de små ungarna hade inte en chans – vattenskoterföraren var fast besluten att köra ihjäl dem. Nu jagar polisen den skyldige.

– Han verkar ha försökt göra allt för att köra ihjäl dem, säger Aron Backlund vide Piteåpolisen.

En person som besökte Nördfjärden i Piteå i tisdags blev vittne till ett brutalt dåd, vilket Piteå-tidningen var först med att rapportera om. En vattenskoterförare körde runt på vattnet och jagade en familj med sjöfåglar.

– Vi fick in en anmälan från en person om att han såg en vattenskoter som körde omkring och försökte köra över en sjöfågelmamma och hennes kull, säger Aron Backlund vid polisen i Piteå till Aftonbladet.

”Har ingen aning om de klarat sig”

Mannen på vattenskotern var fast besluten att köra över fåglarna. I hela 20 minuter pågick jakten.

– Personen försökte verkligen köra över dem, säger Aron Backlund.

När polisen kom till platsen var skoterföraren inte kvar. Hur det gick för fågelfamiljen är i nuläget inte känt. Polisen har inte påträffat några fåglar, varken döda eller levande. Enligt Aron Backlund finns det en liten chans att de har klarat sig.

– Det är min förhoppning. Normalt brukar de söka skydd nedåt i vattnet, men vi vet inte om de lyckats med det. Risken är att om det är små fågelungar har man ingen aning om de klarat sig, säger han.

Hoppas kunna identifiera

Händelsen är anmäld och rubriceras inledningsvis som jaktbrott. Polisen har fått in uppgifter som kan göra det möjligt att identifiera vattenskoterföraren.

– Vi har vissa dokument som gör att vi tror att vi ska kunna identifiera personen. Sedan får vi se om fler har sett det här. Det var ändå ganska nära staden, säger han och fortsätter:

– Vår förhoppning är att vi ska komma fram till vem som har gjort det.

Publicerad: