Trumps märkliga uttalande: ”Vet inte om det gjorts förut”

avSusanna Hållbus

1 av 4

Konserten för att fira installationen av den nya presidenten, hölls som traditionen bjuder i parken National mall i Washington DC.

Men det tycktes Donald Trump glömt bort på torsdagskvällen.

– Vi fick idén att ha konserten framför Lincoln memorial. Vi vet inte om det någonsin gjorts förut, sa den blivande presidenten.

Först i morgon svärs han in som USA:s 45:e president.

Men Donald Trump har redan börjat fira att han tillträder på posten.

På torsdagskvällen hölls en tvåtimmarskonsert i parken National Mall, vid Lincoln memorial i Washington. Konserten som var öppen för allmänheten bjöd på tal av skådespelaren Jon Voight och uppträdande av bland andra countrystjärnan Toby Keith och en militärorkester.

En uppspelt Donald Trump avslutade konserten med ett tacktal.

– Jag vill gratulera alla fantastiska talanger som uppträdde i kväll. Jag vill tacka våra militära talanger. Var snäll och ställ er upp, ni var toppen, sa den blivande presidenten.

Han berättade att han och staben fått idén att ha konserten vid Lincoln memorial.

– Jag vet inte om det gjorts förut. Om konserten varit här, har det i alla fall varit väldigt sällan, sa Trump.

Det väckte reaktioner hos åhörare, då konserterna för att fira presidenterna Bill Clinton, George W. Bush och Barack Obama alla hölls i parken.

Det är oklart om Trumps uttalande var ett skämt, en gliring till tidigare presidenter eller okunskap.

Trump uttalade sin tacksamhet för sina supportrar och väljare som stöttat honom under presidentkampanjen.

– Jag kommer jobba så hårt. Vi ska vända utvecklingen. Vi kommer inte låta andra länder ta våra jobb längre. Vi kommer stärka gränserna. Vi ska uträtta saker som inte gjorts för landet på årtionden, sa Donald Trump.

”Regeringen med högst IQ – någonsin”

Donald Trump är redan stolt över regeringen han satt i hop.

I Trump International Hotel i Washington DC hölls en lunch för kongressledare på torsdagen. Där hyllade Donald Trump de personer han valt till ministrar, rapporterar Politico.

– Jag ska berätta vad vi har upptäckt. Vi har den överlägset högsta IQ:n av alla någonsin sammansatta regeringar, sa Trump på torsdagen.

I talet bemötte Donald Trump kritik som demokraternas senatorer riktat mot blivande hälsominister Tom Price.

– De ville avsluta hans karriär blixtsnabbt. Men de upptäckte ”oj, vad smart han är”. Vi har många smarta människor, sa blivande president Trump.

Efter sitt korta tal lämnade Donald Trump över mikrofonen till hustrun Melania som först avböjde att tala. Motvilligt sa hon ett par ord.

– Det är härligt att vara här. Tack för ert stöd. I morgon börjar vi arbeta för att göra Amerika stort igen, sa hon.

Hotellet ligger på på Pennsylvania avenue, längs med den rutt som Donald Trump ska färdas under presidentinstallationens parad på fredagen.

Bara något kvarter bort höll avgående presidenten Barack Obama på att avsluta sin sista arbetsdag i Vita huset. Det blev en lunch med vicepresidenten Joe Biden och ett sista telefonsamtal till tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Talet: ”Ett filosofiskt dokument”

Den blivande presidenten håller fortfarande på att snickra på sitt tal till installationsceremonin, meddelade hans pressekreterare Sean Spicer.

– Han ska prata om vad det betyder att vara amerikan och utmaningarna vi står inför.

Även om Trump ska beröra ämnen som infrastruktur och utbildning kommer talet bestå av hans visioner för landet och medborgarna, snarare än konkreta planer, berättade Sean Spicer.

– Det kommer inte vara så mycket en agenda som ett filosofiskt dokument, sa han på torsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM