Trump-ångest? Så hanterar du den

Psykologernas bästa tips för att överleva ångesten efter invigningen

1 av 4 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Ångesten inför fyra - eller åtta år - med Trump drabbar inte bara amerikanerna själva utan människor runt om i hela världen.

Här är psykologernas bästa sätt att hantera oron.

Enligt en undersökning gjord i januari förra året av Washington Post och ABC kände 69 procent av amerikanerna ångest inför Donald Trump som president.

I november samma år valdes han till USA:s president. Nu svärs han in under en ceremoni i Washington.

Här är psykologernas tre bästa tips för att hantera ångesten som människor runt om i världen känner inför hans presidentperiod.

1. Kontrollera vad du kan och släpp det som du inte kan kontrollera

– En del av paniken som människor känner beror på att de upplever att de förlorar kontrollen. Det hjälper att förstå vad man inte kan kontrollera, och jobba hårt för att acceptera det, skriver Thomas G. Plante, professor i klinisk psykologi vid Stanford i Psychology Today.

Samtidigt menar han att det är viktigt att göra saker man kan kontrollera, exempelvis protestera och kontakta folkvalda politiker och uttrycka sina åsikter.

Enligt psykologen Guy Winch är det inte nödvändigt att det man gör är speciellt effektivt för att få ångesten att minska utan handlingen i sig.
– Ångesten blir inte mindre för att det man gör har effekt utan bara det faktum att det känns som att man gör något.

2. Undvik katastroftänkandet

Den omedelbara känslan av ångest får människor att tänka i katastrofscenarier som inte nödvändigtvis har förankring i verkligheten, menar Guy Winch.

– Det har verkligen inte hjälpt att båda presidentkandidaterna i valet har framhävt undergångsscenarion. Därför är det viktigt att vi lugnar ner oss påminner oss själva om att våra dagliga liv förmodligen inte kommer att förändras drastiskt. Tänk på din dagliga aktiviteter och fråga dig själv på vilket sätt de kommer vara annorlunda när Donald Trump kliver in i Vita huset. Att förstå att de förmodligen inte kommer att förändras kan hjälpa känslan av omedelbar undergång, skriver han.

3. Tänk efter vilka mediakällor du använder

Enligt Thomas G. Plante är det viktigt att tänka hur man konsumerar nyheter och ändlösa uppdateringar på sociala medier.

– Att utsättas för en 24 timmars nyhetscykel kan göra ångesten värre. Det är lätt att kastas in i timmar av nyhetsuppdateringar på tv och i sociala medier. Var noga med att begränsa nyhetsexponeringen till doser som är hanterbara och till källor som är trovärdiga.

ARTIKELN HANDLAR OM