Facebookgruppens administratörer: "Det är fruktansvärt"

avDennis Jörnmark Callstam, Jonna Claesson

1 av 2

I söndags morse blev hundratals personer vittne till en misstänkt gruppvåldtäkt som sändes live i en av Sveriges största Facebookgrupper. Nu uttalar sig två ungdomar som är administratörer i gruppen.

– Vi står inte bakom det här. Det är fruktansvärt, säger de.

Det var under natten till söndagen som en misstänkt våldtäkt sändes live i en svensk Facebookgrupp. Flera hundra användare följde händelsen.

Men inga av gruppens administratörer tittade på sändningen. Nu uttalar sig två av de personer som styr gruppen sig för Aftonbladet.

– Vi blev chockade. Det kom som en chock när man vaknade och såg sin telefon, och alla meddelanden, säger de.

De berättar att de startade Facebookgruppen som en ”kul grej”. Meningen var att användare skulle lägga upp bilder och filmer i gruppen.

”Gått bra hittills”

Men administratörerna menar att många misstolkat gruppens budskap och trott att det gått att göra ”vad som helst” i gruppen.

–  Det har gått bra hittills, tills det där hände.

De två personerna berättar att de ännu inte haft någon kontakt med polisen om det inträffade. De har startat en insamling till kvinnan som misstänks ha utsatts för våldtäkt, för att visa sitt stöd.

Att driva en stor Facebookgrupp tär på krafterna, säger administratörerna. För att undvika liknande situationer i framtiden har de nu ställt in så att administratörer måste godkänna nya inlägg i gruppen.

– Det är mycket ansvar och så, och just nu är det skitjobbigt för folk vill hålla oss ansvariga för det som hänt. Vi tar verkligen avstånd från det här, vi ville inte att det här skulle hända, och vi kan inte rå för att det hände.

”Kommer stå upp för henne”

Tidigare har material relaterat till sex och droger förekommit till och från i gruppen. När sådant upptäckts har administratörerna enligt egen uppgift tagit bort det direkt och blockerat personerna från gruppen.

– Vi försöker ta bort allt som handlar om händelsen i gruppen och kommer alltid stå upp för henne, säger de.

Personerna som greps efter händelsen har administratörerna tagit bort ur Facebookgruppen. De säger att det varit svårt att hantera situationen.

Nu hoppas de att rättssamhället får ha sin gång.

– Vårt samhälle måste visa att det inte är okej med våldtäkt, livesändning eller inte. Vi hoppas att de skyldiga blir dömda, säger de.