Donald Trump – USA:s nye president

Ranstorp om pressträffen: Livsfarligt

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Första dagen på jobbet – då anklagade Donald Trump och Vita husets pressekreterare Sean Spicer medier för att ljuga om hur många som såg installationsceremonin.

Efter Spicers pressträff tilläts inga frågor från reportrarna på plats.

Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan, beskriver utvecklingen som livsfarlig.

Under sin första arbetsdag som president valde Trump under ett tal på CIA:s högkvarter att angripa medierna – med beskyllningar om att falska uppgifter spridits om antalet åskådare på hans installation.

När Vita husets pressekreterare Sean Spicer sedan höll en pressträff fortsatte han på samma tema.

– Fotografier från installationsceremonin har avsiktligt beskurits i en tweet för att minimera den enorma mängd supportrar som samlats på National Mall.

Spicer sa att pressen i stället borde skriva om hur många som ville se Trumps tal på CIA:s högkvarter och hur publiken hurrade efteråt.

– Det amerikanska folket förtjänar bättre. Så länge Donald Trump är budbäraren för den här rörelsen, så tänker han ta sitt budskap direkt till folket. Det är där hans fokus hela tiden kommer att vara.

Sean Spicer avslutade sedan presskonferensen och lämnade lokalen – utan att de närvarande journalisterna fick ställa frågor.

På Twitter skriver Magnus Ranstorp, som leder forskning kring terror och kontraterror på Försvarshögskolan, att mediehanteringen är en utstuderad strategi av USA:s nye president.

”Kommer inte ge ’normala’ presskonferenser utan tala direkt till folket. Livsfarligt”, skriver Ranstorp.

För Aftonbladet utvecklar han kritiken efter att ha sett presskonferensen med Vita husets pressekreterare Sean Spicer.

– Det var en ganska bisarr upplevelse. Det finns en misstro mot medier som Trump spelar på. Visst, det var bisarrt, men för honom är det en strategi: att ha den här konfrontativa stilen för att inte behöva svara på frågor. Det är därför han pratar om att tala direkt till folket genom Twitter för att medierna ljuger. Men det är livsfarligt inom en demokrati att inte kunna ställa en president till svars för dennes agerande.

Att Trump tog upp antalet åskådare på installationsceremonin tyder på att han är osäker på sin egen popularitet, menar Ranstorp.

– Det var ju åskådarantalet och vad olika journalister hade tweetat som de här talen handlade om. Det blir inte seriöst.

Varför tar Trump och Spicer upp de sakerna i sina tal?

– Det handlar om att fortsätta den här konfrontationen med medierna, men jag tror också att det är svar på demonstrationerna mot Trump.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Här riskerar det att smälla – med Trump
Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps rasande mediebråk – över publiksifforna

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Magnus Ranstorp

Sean Spicer

Donald Trump