Expertens varning: Det är skadligt att snooza

Foto: TT
Det kan vara farligt att snooza, enligt danska sömnexperten.
NYHETER

Brukar du trycka på snooze-knappen en gång extra på morgonen? Det är du knappast ensam om – men vanan kan vara skadlig.

– Du får en sämre sömn av att snooza, säger sömnexperten Michael Rasmussen till Jyllands-Posten.

En sömnprofessor har konstaterat att mellan 300 000 och 400 000 danskar lider av trötthet om dagarna – på grund av massiva sömnproblem. Ett förslag till förklaring kommer nu från danske sömnexperten Michael Rasmussen som skrivit boken ”Sov gott hela natten”.

Nu sågar han en populär morgonföreteelse, nämligen snoozandet.

Att ställa fram klockan tio minuter och somna om en liten stund är långt ifrån något genidrag, enligt Rasmussen.

– När du kommer till arbetet eller skolan efter att ha snoozat har du minskat din kognitiva potential, säger Michael Rasmussen till Jyllands-Posten.

Expertens bästa tips

Det kan alltså vara dags för många att se över sina snoozvanor. Rasmussen pekar på undersökningar som visar att mellan 40 och 60 procent av danskarna i åldrarna 16-24 år känner sig slitna och dåligt utvilade när de vaknar på morgonen.

Den siffran har stigit sedan början av 2000-talet. Rasmussen tycker att den bästa lösningen är att genomgå vad han kallar en ”cold turkey”-behandling om morgnarna. Själv lägger han telefonen långt från sängen när den ringer, så att han tvingas gå upp för att stänga av alarmet.

– Du får en sämre sömn av att snooza, och det första du kommer märka det på är ditt känslomässiga tillstånd, säger Rasmussen.