Tre häktade för dödsskjutningar i Järva

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre personer har häktats med kopplingar till dödsskjutningarna i Järvaområdet i december.

En av personerna är misstänkt för medhjälp vid mordet i Tensta och grovt vapenbrott, medan de två andra misstänks för grova vapenbrott.

Polisen utgår från att det finns ett samband mellan de tre händelserna.

– Vi utgår från det, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

1 av 2
Poliser på plats efter dubbelmordet i Rinkeby.

Det var i december som tre mord och ett mordförsök inträffade i Järvaområdet i Stockholm.

I samband med det sista mordet fattades beslut om en så kallad särskild händelse.

Polisen har sedan dess arbetat med att utreda kopplingen och under måndagen häktades tre personer misstänkta för inblandning.

– Vi har gripit en person misstänkt för medhjälp till Tensta-mordet och för grovt vapenbrott. De andra två personerna är häktade för grova vapenbrott, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Lars Byström vill i nuläget inte svara på vilka kopplingar de två sistnämnda personerna kan tänkas ha till Rinkebymordet men säger att man påträffat vapen.

– Efter de här händelserna drog en stor insats igång med kontroller av både fordon, lägenheter och personer. Och det är vid dessa som personer med vapen anträffats.

”Finns ett samband”

Som Aftonbladet tidigare skrivit om ska det enligt uppgifter finnas ett samband mellan samtliga dåd som ska handla om en konflikt mellan två grupperingar.

Det bekräftas nu även av Lars Byström.

– Vi utgår från att det finns ett samband mellan de tre händelserna.

I nuläget finns ingen person gripen för dubbelmordet i Rinkeby eller för skottlossningen i Hjulsta enligt Lars Byström.

Sköts i ansiktet

Det var den 2 december som två bröder dödades i en skottlossning inne på ett kafé i Rinkeby. En av männen ska ha blivit träffad i huvudet och enligt uppgifter till Aftonbladet lämnade flera misstänkta gärningsmän platsen i en vit bil.

Den 12 december inträffade en skottlossning i Hjulsta. En man i 20-årsåldern besköts då med flera skott i sin bil i Hjulsta. Mannen, som inte fick livshotande skador, lyckades själv ta sig till sjukhus.

Den 13 december skadades en person allvarligt i en skottlossning i Stockholmsförorten Tensta. Mannen, som bland annat träffats i ansiktet, avled senare på sjukhus.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM