Indiska varianten ökar – kan skjuta upp britternas ”frihetsdag”

Uppdaterad 2021-06-08 | Publicerad 2021-06-06

LONDON. Den indiska varianten bedöms som 40 procent mer smittsam – och ökar kraftigt i Storbritannien.

Nu riskerar ”frihetsdagen” den 21 juni att skjutas upp.

– Vi är absolut öppna för att göra det, säger hälsominister Matt Hancock i BBC.

Redan i februari utlyste premiärminister Boris Johnson den 21 juni som dagen då England skulle släppa alla coronarestriktioner. Nu riskerar det fjärde och sista steget i strategin att skjutas upp.

Anledningen är att den indiska varianten, som är 40 procent mer smittsam än Kentvarianten, fått rejäl spridning i samhället.

Under lördagskvällen kom rapporter om att den brittiska regeringen förbereder för att flytta öppningsmilstolpen till den 5 juli för att fler ska hinna få sin andra vaccindos.

”Ser över all data”

På söndagen bekräftade hälsominister Matt Hancock att ”frihetsdagen”, då alla restriktioner släpps, kan skjutas upp om fler britter läggs in på sjukhus i nästa vecka.

– Vi är absolut öppna för att göra det om det är vad som måste göras, sa Hancock i en intervju med Andrew Marr på BBC.

– Vi har sagt i vår plan att före den 21 juni tar vi inte steg fyra och att vi skulle se över all data. Det är precis vad vi gör.

Under den kommande veckan kommer regeringen att se över situationen för att ta ett beslut den 14 juni.

Britter på stranden i Bournemouth i södra England, måndagen den 31 maj 2021. Sommarvärmen lockar många att pusha den senaste tidens lättnader av coronarestriktionerna.

Fyra krav

Regeringen använder sig av fyra krav för att bedöma om landet är redo för nästa öppningsfas; att vaccineringsprogrammet fortsätter att vara framgångsrikt och att det går att bevisa att vaccineringen är effektiv när det kommer till att minska antalet inlagda på sjukhus och dödsfall.

Samt att smittonivåerna inte riskerar att överbelasta sjukvården och att det inte dykt upp någon ny variant som riskerar att förändra situationen.

Antalet nya upptäckta smittade med covid-19 har den senaste veckan ökat med över 50 procent jämfört med veckan före.

Fyra dagar i rad har över fem tusen nya fall registrerats i landet och den nya indiska varianten, som även kallas för Delta, ökar rejält.

”Alarmerande”

– För mig är det ganska alarmerande med dessa höga antal fall och att antalet fall stiger, säger Peter Openshaw, professor i experimentell medicin vid Imperial College i London, till BBC.

– Vi vet att antalet Deltainfektioner dubbleras var nionde dag och om det fortsätter kommer vi väldigt snabbt att uppnå ett väldigt, väldigt högt antal infekterade. Risken att smittas av denna variant är också två och en halv gånger större jämfört med de andra varianterna, så vi ser väldigt allvarligt på det.

Siffrorna för dödsfall ligger dock på en fortsatt låg nivå, med i snitt åtta döda med covid-19 per dag den senaste veckan.

På söndagen meddelade den brittiska regeringen att 52,5 procent av den brittiska vuxna befolkningen nu fått sina två doser av coronavaccinet. I veckan kommer personer under 30 år att erbjudas vaccinering i Storbritannien, meddelade Matt Hancock i BBC.

PODD Hotet mot "freedom day"

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen