Coronapandemin

Då kan du resa utomlands igen

Vaccin ingen garanti för drömresan – inte säkert restriktioner släpper i alla länder

Av: 

Christina Nordh

NYHETER

Vaccineringen mot coronaviruset är igång – och nu vill fler resa utomlands.

Men semestern kan få förhinder även om du fått vaccin.

– Det är ju inte säkert att alla andra länder har kommit så långt som vi i Sverige. Vi vet ju inte vilka restriktioner det är överallt, säger professor Marie Larsson.

Tiotusentals svenskar har fått den första dosen av coronavaccin och nu, efter nästan ett år av pandemirestriktioner finns ett uppdämt resebehov hos många svenskar. Flera resebyråer har vittnat om en kraftig ökning av bokningar, framförallt till Medelhavet.

Marie Larsson är immunolog och professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet.

Men det finns all anledning att kolla upp hur det ser ut på semestermålet, länderna kommer att ha hunnit olika långt med vaccineringarna i sommar.

– Jag skulle vilja åka och hälsa på mina vänner i USA, men jag tror nog det dröjer ett tag innan jag kan åka dit. Jag hade väl hoppats till hösten kanske, men jag vet inte hur det ser ut då, säger Marie Larsson, immunolog och professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet.

– Om allting går efter den plan som finns, då kanske man framåt juli-augusti kan ge sig ut och resa. Om alla andra länder följer samma plan, säger Marie Larsson.

Tidigare i veckan sa vaccinsamordnaren Richard Bergström till Aftonbladet:

– Jag är övertygad om att hela Sveriges befolkning kommer att ha erbjudits vaccin innan midsommar.

Det skulle i så fall vara en lättnad för Sveriges 70-plussare som då kan träffa sina barn och barnbarn utan att vara oroliga för smitta.

– Ja, det tror jag inte ska vara något problem, att barn och barnbarn känner att det finns en mindre risk. Man kan få en kram och umgås lite mer normalt. Under en vanlig influensasäsong har många av de äldre vaccinerat sig för att det ska vara säkert för dem, så jag ser inte varför det inte skulle vara motsvarande här. Har man fått sin vaccination ska vaccinet hålla minst ett halvår. Jag tror det håller sig längre än så, säger Marie Larsson.

Cinque Terre i Italien. Enligt resebyråerna är det framför allt Medelhavet svenskarna längtar till just nu.

Kommer livet att kunna återvända till det normala så snart alla är vaccinerade?

– Nej, jag tror att vi kommer att vara tillbaka tidigare, när man har hunnit vaccinera de som är känsliga. Jag tror inte att vi behöver vänta tills alla är vaccinerade för att vara tillbaka till lite mer normalt läge. Jag hoppas det, om det inte är något nytt som dyker upp.

 

ANNONS

Munskydd 30-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från Apohem

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin

Linköpings universitet

Richard Bergström

Resor