Demokrater misstänker en komplott bakom stormningen

Ett 30-tal demokrater i USA hävdar att de sett ”misstänkta saker” och ”ett extremt stort antal externa” i kongressbyggnaden dagen före mobben stormade Kapitolium.

Kongressledamoten Mikie Sherrill går så långt att hon antyder en komplott.

– Ledamöter i kongressen hade grupper med människor på rundvisning i Kapitolium för rekognosering, säger demokraten under en frågestund på hennes sociala medier.

Efter stormningen av Kapitolium i Washington DC förra veckan har frågor kring möjlig hjälp från insidan av kongressbyggnaden väckts. Flera demokratiska ledamöter kräver därför en utredning om ett eventuellt samband mellan mobben som stormade byggnaden och republikanska ledamöter på insidan.

Kravet drivs bland annat av kongressledamoten och New Jersey-demokraten Mikie Sherrill. CNN beskriver henne som en före detta helikopterpilot i flottan, federal åklagare och numera en mittenpolitiker som inte skulle komma med obefogade anklagelser.

Mikie Sherrill.
Mikie Sherrill.

”Rekognoserade på rundtur”

Hon anklagade under tisdagen en grupp ej namngivna republikanska ledamöter för att ha gjort en misstänkt rundvisning av byggnaden dagen före stormningen.

– Medlemmar i kongressen hade grupper med människor på rundtur i Kapitolium den 5 januari för rekognosering inför nästa dag, säger hon under en frågestund på hennes sociala medier.

CNN har inte kunnat bekräfta uppgiften och har flera gånger, utan framgång, bett Sherill att komma med mer information kring anklagelserna.

Efter stormningen av Kapitolium i Washington DC förra veckan har nu frågan om möjlig hjälp från insidan väckts.
Efter stormningen av Kapitolium i Washington DC förra veckan har nu frågan om möjlig hjälp från insidan väckts.

30 demokrater såg ”misstänkta saker”

På onsdagen gick Mikie Sherrill, och ett 30-tal andra demokratiska ledamöter som också hävdar att de har sett ”misstänkta saker” dagen före stormningen, ut med ett gemensamt brev. I det kräver ledamöterna svar på en rad frågor – bland annat om besökarna i Kapitolium dagen före stormningen utreds av polisen.

”Många medlemmar som signerar det här brevet, inklusive de som har en militär bakgrund och är utbildade för att känna igen misstänksam aktivitet, och flera medlemmar i vår personal, bevittnade ett extremt stort antal externa grupper i komplexet tisdagen den 5 januari. Det är ovanligt av flera anledningar, däribland att tillgången till Kapitolium har varit begränsad sedan offentliga turer slutade i mars förra året på grund av pandemin”, står det i brevet som Washington Post har publicerat.

Flera ledamöter utreds

Exakt vilka det är som ska ha hållit dessa rundturer har ingen specificerat.

Men kongressledamoten Tim Ryan, som sitter i Capitol Police översynsnämnd, hävdar att en utredning pågår mot fler än en ledamot som höll guidade rundturer till flera grupper med besökare dagen före stormningen, rapporterar The Independent.

 

Publisert: