Full fart för Biden efter installationen

Av:  TT-AFP-Reuters

USA:s tillträdande president Joe Biden.
USA:s tillträdande president Joe Biden.

Det blir rivstart för Joe Biden som USA:s nye president på onsdag.

Han kommer redan på eftermiddagen att underteckna runt ett dussin presidentorder.

Joe Biden tänker inte ligga på latsidan efter sin presidentinstallation på onsdag den 20 januari.

Enligt ett skriftligt uttalande från den blivande stabschefen i Vita huset Ron Klain kommer Biden att underteckna "i runda slängar ett dussin" presidentorder redan på onsdagseftermiddagen.

Det handlar bland annat om beslut som rör en återgång för USA till klimatavtalet från Paris 2015, om att häva resestopp från vissa länder där muslimer är i majoritet, att förlänga ett uppehåll för återbetalning av studiemedel, stoppa vissa utvisningar och införa obligatoriskt munskyddstvång vid mellanstatliga resor.

"Djup kris"

Dessa åtgärder är kända sedan tidigare. Inom de tio dagar som följer efter Bidens tillträde ska insatserna för att få bukt med den galopperande covidpandemin sättas i verket, enligt uttalandet.

"Tillträdande president Biden tar över presidentskapet i en tid då vår nation befinner sig i en djup kris", skriver Ron Klain.

Spridningen av coronaviruset är utom kontroll i USA. Landet närmar sig snabbt 400 000 avlidna under pandemin och registrerar nu klart över en miljon nya smittade varje vecka.

Sargad ekonomi

Ekonomin är också hårt sargad. Det finns i dag tio miljoner färre lediga jobb jämfört med när pandemin startade och Biden presenterade i veckan ett stödpaket på 1 900 miljarder dollar för att få ekonomin på fötter igen.

Ron Klain säger att den tillträdande presidenten, förutom pandemin, genast kommer att prioritera den blödande ekonomin, klimatförändringarna, samt de etniska orättvisorna i USA.

"Under de första tio dagarna på presidentposten kommer tillträdande president Biden att vidta handlingskraftiga åtgärder mot dessa fyra kriser", skriver Klain och fortsätter:

"Tillträdande president Biden kommer att agera – inte bara för att vända tillbaka de allvarligaste skadorna som Trumpsregeringen har åsamkat – utan också för att föra vårt land framåt".

Publisert: