Nyheter

Digitalt påsklov inleds i Malmö

Av: 

Frida Carlqvist

NYHETER

Nu är det snart dags för påsklov i Malmö.

Kommunens aktiviteter blir dock i stort sett digitala på grund av smittoläget – men vissa aktiviteter sker också utomhus.

Ett påskpysslande barn målar ett ägg. Under påsklovet kan barn hämta pysselpåsar vid Konsthallen och vid vissa bibliotek.
Ett påskpysslande barn målar ett ägg. Under påsklovet kan barn hämta pysselpåsar vid Konsthallen och vid vissa bibliotek.

På måndag börjar påsklovet i Malmö, ett lov som i år till stort sett blir digitalt när coronapandemin begränsar möjligheterna att träffas smittsäkert.

I Malmö har man infört en kulturell allemansrätt för barn och unga, som innebär att alla ska få samma förutsättningar för att få ta del av och skapa kulturupplevelser. 

– Barn och unga har rätt till kultur. Nu utvecklar vi utbudet både på skoltid och fritid och ser till att alla barn kan ta del av det vi erbjuder. Vi ska bli bättre på att lyssna på barn och unga så att vi blir konsekventa och gör aktiviteter de vill ha och deltar i, säger Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör i Malmö stad i ett pressutskick.

Under lovet ska barn och unga kunna ta del av kultur även under pandemin. Detta görs i flera olika former.

Vid Konsthallen och på vissa utvalda bibliotek kommer staden att ställa ut materialpåsar med olika pyssel och knåp som man kan skapa saker med via digitala workshops. Under veckan pågår också en konstvandring på stan via Malmö Konstmuseums Instagramkonto.

Det pågår också ett musikskaparcamp, Make It!, där man kan skapa egna låtar och skriva låttexter. Detta är på plats på Kulturskolan i begränsad utsträckning men finns också möjlighet att ta del av till viss del digitalt via bland annat digitala kurser på Youtube. Där finns också kurser i streetdance, och på kulimalmo.se kan man hitta ett 60-tal olika danskurser.

Under lovet erbjuds digitala danskurser. Arkivbild.

Andra kurser som trollerikurser, spoken word-sessioner och livestreamade gitarrlektioner finns att tillgå. Ett annat exempel är en digital kursen “Minecraft – gör din egen animerade film”.

Biblioteken håller bland annat en digital skrivworkshop, en digital äggjakt och ett digitalt påskquiz. Genom kassarna som ställs ut på vissa bibliotek så kan man bland annat påskpyssla.

Hela programmet finns på kulimalmo.se

Men under veckan finns det också möjlighet att gå fysiskt till vissa kulturinstitutioner. Sedan den 24 November 2020 har Kulturförvaltningens publika verksamheter varit pausade – men lagom till påsklovets start öppnar nu vissa delar av Malmö Museer, Malmö Konstmuseum och Malmö Konsthall. På måndag den 29 mars öppnar vissa utställningar för förbokning.

– Eftersom vi fortfarande inte kan vara en plats där många människor samlas kommer det att vara möjligt att ta del av vissa delar av museernas verksamhet liksom Konsthallen. Vi arbetar hårt med att coronsaäkra besöken så mycket det bara går, sa Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman i ett pressutskick tidigare i veckan.

Akvariet, U-båten och verkstäder håller dock fortsatt stängt. Naturum Öresund öppnar först efter lovet, den 6 april. Arena 305 öppnar på måndag upp sin verksamhet för yngre medlemmar som är födda 2002 eller senare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaläget i Malmö och Skåne