Uppgifter: Blixtstänger Oslo efter ökad smitta

Ett kluster av den brittiska mutationen har spridits på ett äldreboende utanför Oslo.

Nu planerar regeringen att blixtstänga huvudstaden för att mota smittan.

Efter krismöten i natt väntas man stänga ner köpcentrum, skolor och förskolor, skriver VG.

De nya restriktionerna för Oslo-regionen ska meddelas på en presskonferens under lördagsmorgonen. Enligt VG, som hänvisar till en centralt placerad källa, kommer åtgärderna bli kraftigare än nedstängningen i Norge i mars när smittan först slog till.

Bland åtgärderna som väntas läggas fram finns nedstängning av köpcentrum och butiker som inte anses nödvändiga. Endast mataffärer, apotek och bensinstationer hålls öppna.

Dessutom stängs skolor och förskolor åtminstone fram till onsdag.

Man väntas också starkt uppmana folk att inte lämna kommunen eller ta emot besök i hemmet.

Bakgrunden till blixtstängningen av huvudstaden är ett larm i närliggande kommunen Nordre Follo där den brittiska mutationen snabbt verkar sprida sig. Man fruktar att viruset spridit sig både i och utanför kommunen.

Redan tidigare under fredagen uppmanade man Osloborna att hålla sig borta från Nordre Follo. Där har man redan beslutat om den nedstängning som nu troligen blir verklighet även i huvudstaden.

Oslo kan stängas ner.
Oslo kan stängas ner.

Döda på äldreboenden

Två personer som bodde på ett äldreboende i kommunen har dött med den brittiska virusmutationen. Norska Folkhälsomyndigheten skalar nu upp testkapaciteten för att kunna hitta fler fall.

I klustersmittan på äldreboendet har hittills 22 anställda och 12 boende testats positivt för covid-19. Man har också sett förgreningar till skolor och förskolor i Nordre Follo, där cirka 70 procent av arbetskraften pendlar in till Oslo.

Alla provsvar från Follo-regionen får prioritet uppger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Line Vold för VG.

– Vi önskar få reda på om viruset har spridit sig utanför vårdhemmet. Om det har det kan det bli svårt att stoppa smittspridningen och pandemin kan hamna utom kontroll, skriver Line Vold i ett mejl till tidningen.

Hittills har man upptäckt 55 fall av den brittiska varianten. 22 av fallen registrerades under det senaste dygnet.

Assisterande generaldirektör i norska Socialstyrelsen (Helsedirektoratet) Espen Rostrup Nakstad säger till NRK att folk får förbereda sig på att ha väldigt liten kontakt med andra människor de närmaste dagarna – om man ska slippa allmän spridning av klustersmittan i Nordre Follo.

– Nu har vi möjlighet att stoppa en virusspridning som vi inte helt har koll på. Dessvärre har vi behov av att stoppa kontakt mellan människor nu. Alla måste bidra, säger han till NRK.

– Detta är chansen vi har, för om det sprider sig till hela landet blir det väldigt svårt att stoppa. Och då kan vi gå in i en tredje våg.

Enligt den brittiska regeringen kan varianten som upptäckts där vara upp till 70 procent mer smittsam. Vid en presskonferens under fredagen öppnade premiärminister Boris Johnson även för att den kan vara mer dödlig.

– Det finns vissa bevis som tyder på att den nya varianten är kopplad till högre dödlighet, sa han

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN