Mejla

Peter Kadhammar

Byfånar och excentriker utgör plötsligt en världspolitisk rörelse

NYHETER

RICHMOND, VIRGINIA.

Första gången jag i tjänsten talade med en galning var på 80-talet. En karl ringde till tidningen och sa att han varit med om en dramatisk flygfärd och allt han berättade var intressant och spännande ända tills han sa:

Och sedan tappade jag vingarna.

Inte kunde jag tro att galningarna tre decennier senare skulle utgöra en global politisk kraft. Det är precis vad som skett. Byfånar, excentriker med fixa idéer, frustrerade haverister, beklagansvärda småstadsrasister och personer i behov av vård utgör plötsligt en världspolitisk rörelse.

Det var de som stormade Kapitolium. De amerikanska medierna innehåller dag för dag artiklar och notiser om vilka de är, dessa personer som ser hemliga tecken överallt, som tror att en ring av satansdyrkande pedofiler styr USA, som är självklart övertygade om att valet var riggat.

Tack och lov jamsar ingen om att de ska ha anonymitetsskydd. Vi får namn. Vi får bilder. Och tack vare den självklara öppenheten får vi hjälp att begripa vad som sker.

De kom från alla delar av landet, från Idaho i norr till Florida i söder, från New York i öster till Hawaii i väster.

Där var Doug Sweet från Virginia som jag träffade häromdagen. En man som är religiös i sin övertygelse om att världen är en konspiration och att åtminstone 250 000 "förrädare" i USA bör avrättas.

Där var Jack Angeli, den numera berömda kufen med horn, pälsmössa och tatuerad bar överkropp som ylade och la en hotfullt meddelande till vicepresidenten i senatens plenisal.

Jake Angeli har blivit en central figur i proteströrelsen Qanon.

Där var Klete Keller, olympisk guldmedaljör i simning.

Klete Keller.

Där var Robert Packer, före detta rörläggare och svetsare som gick omkring med en tröja som det stod "Camp Auschwitz" på.

Robert Oacker bar en tröja som det stod ”Camp Auschwitz” på.


Larry Brock, pensionerad överstelöjtnant som invaderade den lagstiftande församlingen iförd stridsmundering och med buntband, uppenbarligen för att ta fångar.
Lonnie Coffman, en 70-åring från Alabama som hade pistol på sig och hemmagjorda bomber i bilen.
Aaron Mostofsky, arkitekt, son till en rabbin i New York. Mostofsky sprang omkring i päls och med en stulen polisväst och polissköld.
Josiah Colt från Idaho, tidigare mormonmissionär och verksam inom digital marknadsföring. Det var han som hängde i en arm från läktaren över senatens plenisal.
Richard Barnett, vapenaktivist och pensionerad brandman. Det var han som satt med fötterna på talmannen Nancy Pelosis skrivbord.
Derrick Evans, före detta lärare, nyvald medlem i West Virginias representanthus.
Dessa människor och hundratals fler bröt sig in i Kapitolium för att hindra den lagenliga processen att bekräfta Joe Bidens seger i presidentvalet.

Larry Rendall Brock Jr fångas på bild inne i senatens kammare.

Världen såg en modern variant på religiös hysteri. Alla dessa människor förenades av en sektmentalitet som spridits genom nätet. Internet som skulle skapa öppenhet och frihet och upplysning har i stället blivit en gödslad åker för sekter och konspirationer.

Marjorie Taylor Greene.


De som stormade Kapitolium är inte ensamma. Nyvalda republikanska ledamöter i kongressen är en del av sekten, till exempel Marjorie Taylor Greene från Georgia och Lauren Boebert från Colorado.

Den sistnämnda kräver att få bära vapen inne i Kapitolium, den förstnämnda tänker denna vecka kräva riksrättsåtal – mot valets segrare Joe Biden.

Josh Hawley, senator från Missouri.

Josh Hawley, han som hälsade mobben med höjd knuten näve, är en högutbildad kristen fanatiker, en pendang till Mellanösterns muslimska mörkermän.

Hysterin sprider sig över jorden. Tro inte att stormningen av Kapitolium var slutet, det kan lika gärna vara början på en ny mörk era, en ny medeltid som växer digitalt och transformeras till surrealistisk verklighet. Vanliga sansade republikaner i kongressen påstås ha fallit i gråt av rädsla för översteprästen Trump och hans anhängare.

Ashli Babbitt.

Högerextremister på nätet är i full färd med att göra Ashli Babbit till martyr.
Babbit var den före detta militären och skuldsatta småföretagaren från södra Kalifornien som sköts av polis inne i Kapitolium. Högerextremister vill göra med henne vad nazisterna gjorde med den unge Horst Wessel i Tyskland före maktövertagandet. Han sköts i huvudet av kommunister 1930, nazisterna gjorde honom till symbol och Horst-Wessel-Lied blev partiets officiella sång som hjälpte nazisterna fram till valsegern 1933.

Historikern Timothy Snyder har påpekat att den tyska befolkningen 1933 var bättre bildad än amerikanerna är i dag. Möjligen är deras frustration och rädsla gemensam.

Frustration, rädsla, obildning och en böjelse för vidskepelse är en dödlig kombination.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Attacken mot Kapitolium – timme för timme

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

USA

Kapitolium