FHM:s skräckscenario – tredje muterade vågen

Folkhälsomyndigheten har tagit fram tre scenarion inför vårens smittspriding.

I det värsta scenariot ökar den muterade smittan i samhället och en tredje våg kommer skölja in över det svenska samhället.

– Det finns en stor risk för en tredje våg om vi inte verkligen håller i ordentligt, säger han Anders Tegnell.

Smittan i Sverige går ner – men faran är inte över. Det var både regeringens och Folkhälsomynighetens budskap på dagens två pressträffar.

Nu varnar Folkhälsomyndigheten för att det finns en stor risk för en tredje och allvarlig våg i Sverige.

Johan Carlson, generaldirektör på FHM, uppmanar nu svenskarna att fortsätta att följa restriktionerna, bland annat på grund av den ökade spridningen av den brittiska mutationen.

– Det här skulle kunna leda till en tredje och kraftig våg, säger han på presskonferensen.

Tegnell under pressträffen på torsdagen.
Tegnell under pressträffen på torsdagen.

Tegnell: ”Stor risk”

Även Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är inne på samma spår. Och han säger att risken för en tredje våg är stor.

– Det finns en stor risk för en tredje våg om vi inte verkligen håller i ordentligt. Det visar ett behov av de restriktioner vi har på plats för att minska smittspridningen, säger han på dagens presskonferens.

Trots att vaccinationen är igång skulle en tredje våg innebära negativa konsekvenser för hela samhället.

– Det skulle bli en belastning på sjukvården och på ekonomin. Det precis därför vi måste hålla i det här nu, säger statsminister Stefan Löfven (S), på presskonferensen.

FHM:s skräckscenario

Folkhälsomynighetens har tagit fram tre scenarior för hur den framtida smittspridningen. Det första scenariot är att samma spridningsnivåer under jul- och nyårshelgerna forsätter. Det andra är en långsam ökning av smittspridningen.

Men det tredje scenariot är det som Folkhälsomyndigheten är varnar för. Enligt det scenariot kan den tredje vågen börja inom bara någon vecka.

– Då ökar risken för en ordentlig tredje våg. Den kan tänkas börja relativt snart, om någon eller några veckor, säger Anders Tegnell.

I det här scenariot ökar muterade varianter.

Publisert:

LÄS VIDARE