C-rebellens besked: Kommer att följa partilinjen

Centerpartisten Helena Lindahl kan ha avgörandet i sin hand.

För två och ett halv år sedan var hon den enda i sitt parti som röstade mot Stefan Löfven som statsminister.

Nu har hon bestämt sig för att följa partilinjen i en statsministeromröstning, skriver Svenska Dagbladet.

Det är de minsta marginalerna som kommer att avgöra regeringskrisen. En som har uppmärksammats flitigt de senaste dagarna är Centerpartisten och riksdagsledamoten Helena Lindahl.

2019 bröt hon partilinjen och röstade mot Stefan Löfven som statsminister och januariavtalet.

”Jag kan inte stoppa Löfven från att bli vald, men han är inte och kommer aldrig att bli min statsminister. Därför är det för mig självklart att inte stödja hans fortsatta regerande”, skrev hon då på Facebook.

2021 skulle hon kunna ha hela avgörandet i sina händer.

Och nu har hon bestämt sig.

Helena Lindahl (C).
Helena Lindahl (C).

Så många mandat behövs

Om alla i riksdagen följer partilinjen kommer 174 ledamöter rösta för att släppa fram moderatledaren Ulf Kristersson – och 175 kommer att rösta emot.

För att bli statsminister krävs att en majoritet av ledamöterna inte röstar emot.

Centerpartiet har sagt att man kommer att stå bakom en regering som leds av Stefan Löfven. Därmed blir det betydligt svårare för Ulf Kristersson att bli statsminister.

– Jag har bestämt mig, jag bestämde mig igår. Jag kommer att rösta som riksdagsgruppen och partistyrelsen bestämmer, jag kommer följa partilinjen, sa Helena Lindahl till Svenska Dagbladet på tisdagen.

”Tvungen att kasta in handduken”

Samtidigt berättar hon att om hon hade fått frågan tidigare under veckan om hur hon skulle gå till väga hade hon haft ett annat besked.

– Vid det laget hade jag kommit till en punkt där jag kände att jag var tvungen att kasta in handduken. Jag kände en sådan press då. Då tänkte jag att skulle rösta nej till Stefan Löfven och sedan lämna mitt riksdagsuppdrag och sannolikt alla mina åtaganden i partiet, säger Helena Lindahl.

Hon berättar att hon ringde Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson i söndags kväll och sa att det skulle blir svårt att rösta för att släppa fram Stefan Löfven.

– Sedan ringde jag honom igen när vi hade haft mötet och berättade att jag hade bestämt mig för att följa riskdagsgruppens majoritet, säger Helena Lindahl.

DAILY Regeringskris – det nya normala?

Aftonbladet Daily med statsvetaren Linn Mårdstam.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: