Derek Chauvin skyldig till att ha dödat George Floyd

Det tog bara juryn tio timmar av överläggningar för att bestämma sig.

På tisdagskvällen kom domen som hela USA väntat på.

Expolisen Derek Chauvin är skyldig till George Floyds död och riskerar nu upp till 40 års fängelse.

Den explosiva rättegången har präglat nyhetsrapporteringen i USA i flera veckor. Slutpläderingarna i fallet skedde under måndagen. Efteråt isolerades den 12 personer starka juryn för överläggningar.

Efter mindre än ett dygn och ungefär tio timmar av överläggningar kom de fram till sitt beslut. Klockan 23.05, svensk tid, på tisdagskvällen läste domaren Peter Cahill upp domen i rättsalen i Minneapolis: Derek Chauvin är skyldig på alla tre punkter.

Fyra minuter senare fördes expolisen iväg i handbojor till häktet. Domaren bestämde att han inte får fortsätta vara fri mot borgen i väntan på att straffet bestäms inom åtta veckor.

Jubel på gatorna

Samtidigt som domaren meddelade juryns beslut utbröt jubel och glädje bland de tusentals som samlats på gator och torg i Minneapolis i nervös väntan på domen.

Det uppmärksammade dödsfallet inträffade i maj i fjol i Minneapolis. En video filmad av ett vittne visade hur polisen hade sitt knä mot Floyds nacke efter ett gripande och han sa upprepade gånger att han inte kunde andas.

Under sommaren skedde protester över hela USA mot polisiärt övervåld med anledning av 46-årige George Floyds död.

I rättegången framgick att Derek Chauvin hade sitt knä mot George Floyds nacke i nio minuter och 29 sekunder.

Upprinnelsen till gripandet var att polisen fick larm om att en man försökt betala i en affär med en falsk sedel.

Poliserna knackade på fönsterrutan och när Floyd öppnade riktades ett vapen mot hans huvud och han uppmanades att stiga ur bilen.

Floyd vägrade kliva ur bilen. Till sist frågade han om polisen kommer att skjuta honom om han kommer ut.

– Nej, vi kommer inte att skjuta dig, svarade polisen.

Poliserna kämpade sedan med att sätta handklovar på Floyd, som gör motstånd och vägrar att följa med in i polisbilen och panikslaget upprepar att han lider av klaustrofobi.

Riskerar 40 års fängelse

Poliserna Derek Chauvin och Tou Thao kallades in för förstärkning. Floyd hamnade liggandes på asfalten med polisen Chauvins knä mot sin nacke under nio minuter.

Innan George Floyd tappade medvetandet upprepade han 16 gånger ”jag kan inte andas”, vilket blev ett centralt slagord som skanderades gång på gång under massprotesterna i somras.

Under rättegången har flera företrädare för polisen i Minneapolis vittnat om att Derek Chauvin inte hade laglig grund för sitt ingripande.

Chauvin stod åtalad på tre dråpliknande punkter som på engelska heter second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter. Han dömdes alltså som skyldig i alla tre fall.

Han riskerar nu upp till 40 års fängelse. Standardstraffet för den allvarligaste av åtalspunkterna för någon som är tidigare ostraffad är tolv år och sex månader i fängelse. Men åklagarna kan argumentera för omständigheter som öppnar för hårdare straff.

Derek Chauvins försvar har gått ut på att hans agerande var berättigat och att George Floyd dog av medicinska orsaker, möjligen utlöst av droger.

– Ni har fått höra, exempelvis, att George Floyd hade ett förstorat hjärta. Ni hörde det vittnesmålet. Och nu när ni sett alla bevis, hört alla bevis, vet ni sanningen. Och sanningen är att George Floyd dog för att Derek Chauvins hjärta var för litet, sa åklagaren Jerry Blackwell till juryn under slutpläderingen.

Strax efter klockan ett i natt höll president Biden ett tal från Vita huset med anledning av domen. Då hade redan han och vicepresident Harris gratulerat George Floyds familjeadvokat Ben Crump till beskedet i ett samtal via högtalartelefon som vidarebefordrades till reportrar och tv-kameror på plats utanför rättssalen.

Joe Biden säger att reformer av samhället och polisen behövs för att bli av strukturell rasism. Han menar att George Floyds eftermäle inte ska handla om hans död, utan vad den ledde till.

– Strukturell rasism är en fläck på vår nations själ, säger Biden.

– Detta kan vara tidpunkten för genomgripande förändring.

Publisert:

LÄS VIDARE