Rekommendationen för Astra Zenecas vaccin kvarstår

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rekommendationerna om att personer yngre än 65 år inte bör vaccineras med Astra Zenecas vaccin kvarstår.

Personer under 65 år som redan fått en dos av vaccinet ska istället erbjudas vaccin från Pfizer eller Moderna.

Rekommendationen om att personer som är yngre än 65 år inte bör vaccineras med AstraZenecas vaccin Vaxzevria kvarstår tills vidare, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten står fast vid att Astra Zenecas vaccin är effektivt.

– AstraZenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Personer under 65 år som redan har fått en dos av Vaxzevria ska istället erbjudas en andra dos av så kallade mRNA-vaccin, som PfizerBiontech eller Moderna. Däremot finns det inga studier ännu på hur skyddseffekten blir.

– Vi har stämt av med flera andra länder som är på väg på samma linje. Det finns all anledning att tro att man får väldigt bra svar på den dosen och det finns också anledning att tro att man får ett långvarigt svar på den dosen, säger Anders Tegnell under presskonferensen.

Tegnell säger att man kommer att följa upp detta med studier så att man får veta skyddseffekten.

– Men vår bedömning är att den kommer att vara bra, det kommer att ge de här personerna ett bra skydd även fortsättningsvis.

PODD Corona-rapport från Polen

Aftonbladet Daily med Gabriel Stille, universitetslärare och journalist som bor i Warszawa.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE