Coronapandemin

Smittan skenar i Oslo – inför max två besökare i privata hem

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Oslo inför nya hårda restriktioner efter en fortsatt skenande smitta.

Nu förbjuds fler än två gäster i privata hem.

– Det är för många som samlas i privata hem och som fortfarande har för många kontakter, säger kommunfullmäktiges ordförande Raymond Johansen.

Antalet smittade fortsätter att stiga kraftigt i Oslo. Ökningen gör att kommunen på en presskonferens under måndagskvällen meddelade nya restriktioner för att få bukt på spridningen, rapporterar VG.

Förra veckan registrerades 1 967 personer smittade.

– Vi har aldrig varit i närheten av att registrera en så hög nivå av smitta som vi gjort den senaste veckan, säger kommunfullmäktiges ordförande Raymond Johansen på pressträffen.

Raymond Johansen, kommunfullmäktiges ordförande.

Den ökade smittspridningen riskerar att smittspårningssystemet kraschar och inte hinner med. Kommunen ororas för att tappa kontrollen över smittspårningen.

Max två besökare i privata hem

Nu inför Oslo ett maxtak på antalet besökare i privata hem. Fler än två personer förbjuds komma på besök. Elever på gymnasieskolor ska studera hemifrån och förskolor ska hålla stängt under påskveckan. Föräldrar med samhällskritiska yrken kommer att erbjudas alternativa lösningar.

– Åtgärderna är utöver redan befintliga restriktioner och kommer vara de mest påträngande åtgärderna i Oslo hittills under pandemin. Trots att vi haft mycket strikta åtgärder i Oslo under lång tid har smittspridningen mer än fyrdubblats sedan början av februari, säger Raymond Johansen.

Oslo inne i tredje vågen

Totalt har 23 121 personer i Oslo konstaterats smittade. Sedan tidigare har alla butiker utom de nödvändiga samt restauranger och gym stängt i Oslo. Evenemang förutom begravningar är förbjudna. Inomhusaktiviteter för unga har strängt medan utomhusaktiviteter för personer under 20 år tillåts med villkor att en meter avstånd hålls och med grupper på max tio personer.

Oslo.

Raymond Johansen understryker att det inte råder någon tvekan om att Oslo befinner sig i den tredje vågen och att den skiljer sig från tidigare vågorna då mutationer nu sprider smittan. Den brittiska varianten som dominerar i huvudstaden och sprider sig mer mellan barn och unga, enligt Johansen.

– Om nu alla bidrar och försöker de kommande veckorna och följer alla regler och träffar så få personer som möjligt så kan vi tillsammans slå ned smittan och bidra till att öppna samhället igen, säger han.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Oslo tar krafttag: Alla restauranger och butiker stänger

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Oslo

Coronaviruset

Norge

Covid-19