Coronapandemin

Glädje bland 70+ som fått vaccinet: ”Väldigt skönt”

”Kan bli midsommarfest”

Av: 

Beri Zangana

NYHETER

ÄLVSJÖ. Nu får personer från 70 år börja vaccinera sig mot covid-19 när den andra fasen av vaccineringen fortsätter i Region Stockholm.

Och på Stockholmsmässan i Älvsjö var det många som ville få ett stick i armen på torsdagen. En av dem var 72-åriga Maud.

– Jag var här igår med min man, och då hade han tid men då fick jag inte ta något vaccin, säger hon.

Solen skiner över Älvsjö i södra Stockholm på torsdagen. En efter en, med avstånd till varandra och munskydd på, kommer de ut från Stockholmsmässan. Det är personer som har bokat in sig för att få ett efterlängtat stick i armen mot coronaviruset.

En som var på plats tidigt var 72-åriga Maud som hade knipit en ledig tid under morgonen genom att boka via appen ”Alltid Öppet”. Appen fick under dagen problem när det var dags att boka och många kunde inte genomföra sina bokningar.

– Det gick alldeles utmärkt och det gjordes tidigt imorse, vid 8-tiden, säger Maud som fått sin första dos.

På torsdagsmorgonen kom Region Stockholm med beskedet att personer från 70 år nu kan vaccineras när den andra fasen av vaccineringen fortsätter.

”Märkligt att det var så många lediga tider, därför är det väldigt skönt nu att de har öppnat upp här för oss”, säger Maud, 72.
Efter påskens kaos med tusentals lediga vaccintider meddelade Region Stockholm att även 70+ var välkomna att boka tid. Det fick igång bokningen.

”Fick inte tid först”

Beskedet kom i samband med att 6 000 lediga platser ekat tomma hos regionens bokningssystem – någonting som tidigare uppmärksammats.

Dagen innan följde Maud med sin man som hade fått en tid på vaccinationsmottagningen i Älvsjö. Men för Maud blev det inget stick i armen.

– Det är märkligt att det var så många lediga tider, därför är det väldigt skönt nu att de har öppnat upp här för oss i dag. Jag var här igår med min man, och då hade han tid men då fick inte jag ta något, säger Maud.

Stockholmsmässan i Älvsjö är en av fyra vaccinmottagningar som har öppnat i Stockholm den senaste tiden. Syftet är att de ska kunna fungera som ett komplement till vårdcentralerna.

K-G Lindvall, 77, tycker inte att regionen varit tydlig inför vaccinationen. Han blev istället informerad via sin åldersförening.

K-G Lindvall, 77, kommer ut från svängdörrarna efter att ha fått ett första stick i armen inne på Stockholmsmässan. Han hade fått informationen i god tid berättar han.

– Den fick jag via min åldersförening, där hade någon hört talas om att man hade öppet hus på Sabbatsberg, men där var det fullbokat så vi bokade här, säger K-G Lindvall.

Han hade inte fått någon information från sin vårdcentral om vaccinationstid men hörde istället talas om vaccinationsmottagningarna. Enligt honom kunde regionen blivit bättre på att skicka ut information.

– Jag tycker att man kunde haft smidigare information från regionen säger K-G Lindvall.

På torsdagsförmiddagen ringlade kön till vaccinationen utanför Stockholmsmässan i Älvsjö, efter beskedet att även de under 75 år var välkomna till sprutan.

Alla tider bokade

På torsdagseftermiddagen meddelade Region Stockholm att alla tider på vaccinationsmottagningarna som förutom i Älvsjö även finns i Sabbatsberg, Solna och i Täby var fullbokade i veckan och nästa vecka.

”På morgonen fanns 5 000 lediga tider. Nu är även dessa 5 000 tider uppbokade. Men det gäller alltså de fyra vaccinationsenheterna, som ju är ett komplement till vårdcentralerna”, skriver regionens presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

I onsdags fanns fler än 6 600 obokade vaccinationstider i Region Stockholm. ”Inget misslyckande”, förklarade regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg. Men på torsdagen öppnade man så att även 70-plussare kunde boka tid för vaccination.

Det är skillnader mellan i vaccinationstakten mellan regionerna i landet. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns utmaningar som väntar.

– Jag tror det i stor utsträckning kommer att jämna ut sig över det. Sen finns det andra utmaningar och komplexitet i en storstad som Stockholm, men även i en region som Norrbotten med stora avstånd. Alla regioner har sina utmaningar, säger Anders Tegnell.

”Blir midsommarfest”

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg har tidigare berättat för Aftonbladet att dagens besked inte är något förhastat beslut, utan snarare föregås av en ”ganska lång planering”. 

– Fortfarande är vårdcentralerna den största vaccinatören bland både 75+ och 70+, det är vår bas. Men då vi nu ser att det är många som redan har vaccinerats så gjorde vi bedömningen att vi nu behöver tillföra en ny grupp för att kunna hålla uppe takten, säger Magnus Thyberg.

Efter lunchtid hade kön vuxit större och en värd gick runt med raska steg för att illustrera med armarna att hålla avstånd.

För K-G Lindvall väntar nu en andra dos och när han har fått den ser han fram emot ett umgänge med familj och barnbarn.

– Trevlig umgänge med familj och barnbarn. Nu är det 9 till 12 veckor efter den här dosen så då är vi vid midsommar. Kan bli midsommarfest, det är väl alltid någonting att se fram emot, säger K-G Lindvall. 

Lena Otterstad fick även hon en vaccinspruta på Stockholmsmässan under torsdagsförmiddagen.

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Region Stockholms blixtvändning efter vaccinkaoset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Region Stockholm

Covid-19

Coronaviruset

Älvsjö

Vaccin

Anders Tegnell