Trumps attacker på stängda mötet: Så full av skit

Publicerad:

NYHETER

Donald Trump höll hov i hemmet inför 400 republikanska höjdare och bidragsgivare.

Och expresidenten tog i mer än vanligt när han gick till attack mot fiender och annat han upprörs av.

En var ”full av skit”, en annan ”en dum jävel” – och valet var bara ”skit”.

Expresidenten började lördagskvällens middagstal på Mar-a-Lago med att säga att han kastat sitt ”tråkiga” förberedda manus – och talade i stället fritt i en timme.

New York Times, Washington Post och Politico har alla källor inifrån det stängda middagstalet och även om de flesta attackerna var mot personer och företeelser han vevat mot förr, vred han upp dem ett varv till.

Gästerna var partihöjdare och bidragsgivare som alla var inbjudna av Republikanska nationella kommittén (RNC) och hans rådgivare uppges ha hoppats att Donald Trump skulle välja att fokusera på sina bedrifter under sitt presidentskap.

Men talet var tunt på det och i stället desto mer tungt av svavelosande påståenden, varav många felaktiga eller missledande, enligt Washington Post.

Inför flera ledamöter av senaten kallade han deras chef, minoritetsledaren Mitch McConnell som legat i fejd med expresidenten sedan stormningen av kongressen, för ”en dum jävel” (egentligen grövre än så eftersom han använde det svåröversatta ordet ”son of a bitch”)

Gästerna ska inte ha reagerat nämnvärt negativt på det ordvalet, enligt källorna inifrån lyxresidenset i Florida.

Kräver total lojalitet

Donald Trump ondgjorde sig över republikaner som motsatt sig honom och sa sig vara avundsjuk på Demokraterna som lojalt sluter sig samman. Han jämförde McConnell med motståndarnas majoritetsledare Chuck Schumer när han talade om riksrätten han ställdes inför efter kaoset på Kapitolium.

– Om det hade varit Schumer i stället för den dumme jäveln McConnell hade de inte låtit det hända. De hade kämpat emot, sa han.

Expresidenten menade att Republikanerna måste vara lika enade som Demokraterna, där samtliga röstade för att fälla honom.

Trump kallade också McConnell för en ”total förlorare” och hånade hans fru Elaine Chao, tidigare transportminister i hans regering, som avgick efter stormningen av kongressen den 6 januari.

– Hon led så fruktansvärt, sa han med sarkastisk röst.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN

När det gällde själva attacken mot kongressen och dess ledamöter som ledde till riksrätten uppehöll han sig mest kring den stora publik han lockat under protestmötet innan och hur besviken han var på vicepresident Mike Pence som inte stoppade kontrollräkningen av röstresultatet.

– Jag önskar att Mike Pence hade haft modet att skicka tillbaka resultatet till delstaterna. Jag gillar honom så mycket, jag var väldigt besviken, sa Donald Trump.

Expresidenten hävdade att ”vissa säger att det var en miljon människor på plats” och att de var där för att det var upprörda över valfusk. Valet kallade han för ”skit” och fortsatte att säga att Demokraterna stal vinsten från honom.

Trump uppehöll sig också länge kring pandemin och sina egna insatser för att bekämpa viruset och få fram vaccin.

Skröt över vaccinet

Expresidenten sa, utan att nämna vem, att någon nyligen sagt till honom att vaccinet mot covid-19 borde heta ”Trumpcin” på grund av hans beslut att finansiera vissa företags vaccinförsök.

Trump gick till förnyad attack mot USA:s ledande epidemiolog Anthony Fauci, som nu jobbar tätt med Joe Biden och också uttalat sig kritiskt mot den tidigare administrationens sätt att ta sig an pandemin.

– Har ni någonsin sett någon så full av skit? sa han.

Han hyllade republikanska guvernörer som motsatt sig hårda restriktioner och snabbt öppnat upp samhället.

Det var dock inga vänliga ord han hade att säga om migranter som kommer till USA.

– De skickar inte sina bästa medborgare, sa expresidenten och menade att det kommer ”mördare, våldtäktsmän och knarklangare”.

– Han har redan bevisat att han vill ha sista ordet eller behålla kontrollen över partiet. Och han har redan visat varje tecken på att stötta en utmanare mot varje ledamot som inte gett honom hans fulla stöd. Han komplicerar allt så mycket, säger Fred Zeidman, en veteran på att samla in pengar till republikanska kandidater i Texas, till New York Times.

Foto: Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE