Oklart läge för kommunala sommarjobb i Uppsala

 Oroliga företag avvaktar in i det sista, berättar Henrik Jansson, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun.
Oroliga företag avvaktar in i det sista, berättar Henrik Jansson, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun.

Sugen på att jobba i sommar? Unga Uppsalabor kan söka sommarjobb hos kommunen fram till 9 mars. Men pandemin kan även i år komma att drabba sommarjobben. Framför allt står jobben inom vård och omsorg under ett frågetecken.

– Vi har inga klartecken än men det ser ljusare ut än i fjol, säger Henrik Jansson, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun.

Pandemisommaren 2020 satte ett stort krav på flexibilitet hos Uppsala kommun när hundratals utlovade jobb försvann. Men till slut lyckades kommunen lösa situationen så att alla niondeklassare som sökt kunde garanteras feriejobb, som utlovat.

– I år är det svårt att säga på vilket sätt pandemin kommer att drabba sommarjobben, det är svårt att göra bedömningen så här tidigt. Men det var tufft i fjol, vi fick tänka om sent. Då gjorde vi en kraftsamling och kunde erbjuda skötseluppdrag och fler utejobb. Nu är vi väl förberedda, vi har mycket idéer och planer som vi hoppas kunna göra i år igen, säger Henrik Jansson, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun.

”Gäller att ha is i magen”

Målet är minst lika många feriejobb som förra året, totalt 2 500. Om det kommer att finnas platser inom vård och omsorg är däremot inte helt klart än – det är för tidigt att säga.

– Vi planerar att erbjuda sommarjobb inom vård och omsorg men har inga klartecken än. Det ser något ljusare ut än i fjol.

Men det är fortfarande tufft, förklarar Henrik Jonsson. Mycket kommer att spikas sent i år då oroliga företag avvaktar in i det sista.

– I år gäller det att ha lite is i magen och inte ge upp.

Niondeklassare garanterade sommarjobb

Unga som läser språkintroduktionsprogrammet eller går i årskurs 9 kan söka sommarjobb via Uppsala kommun. Alla elever som går i nionde klass är garanterade ett sommarjobb om ansökan görs under ansökningsperioden.

Även gymnasieelever kan söka sommarjobb via kommunen, men då finns ingen platsgaranti. Ansökan till sommaren 2021 är öppen mellan 1 februari och 9 mars.

Publisert:

LÄS VIDARE