Vill se munskydd dygnet runt i Stockholm

Nya rekommendationer i regionen – stänger även skolor

Publicerad 2021-02-23

Bär alltid munskydd i kollektivtrafiken. Ha munskydd på jobbet, i livsmedelsbutiker, på apotek och hos frisören.

Det är de nya rekommendationerna som Region Stockholm inför då smittan fortsätter att öka.

Dessutom kommer högstadie- och gymnasieskolor att hålla stängt veckan efter sportlovet, enligt Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i regionen.

Antalet positiva fall av covid-19 fortsätter att öka i Region Stockholm. Mellan vecka 6 och 7 har antalet fall ökat med 27 procent.

– Vi måste tillsammans fortsätta orka och följa åtgärder och restriktioner. Och vi måste orka vara vänliga mot varandra, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund.

Regionen har fått en ny prognos för hur vaccinleveransen kommer att se ut resten av februari och hela mars.

– Vi får nästan 80 procent mindre vaccin än förväntat under februari och fem procent mindre under mars. Det är en stor besvikelse.

Region Stockholm uppmanar till munskyddsanvändning dygnet runt i kollektivtrafiken, på jobbet och i butiker.

Skolor stängs efter sportlovet

För att stoppa spridningen sätts nu fler åtgärder in i Region Stockholm. Den första gäller sportlovet som är vecka nio i Stockholm.

– Res bara om du måste, res smittsäkert, res bara om alla är symtomfria. Blir någon i familjen smittad i fjällstugan eller lägenheten måste alla vara hemma. Ingen med en sjuk där hemma ska stå i liftkö, säger Maria Rotzén Östlund.

Två meters avstånd ska hållas i liftköer, man ska ta med munskydd och handsprit samt undvika att handla på resmålet.

För att undvika att smittspridningen ökar ytterligare efter sportlovet kommer alla högstadie- och gymnasieskolor uppmanas till distansundervisning under hela vecka 10.

– Den som väljer att resa utomlands ska vara hemma sju dagar efter hemkomst och man ska provta sig fem dagar efter hemkomst, säger smittskyddsläkaren.

Munskyddskrav i kollektivtrafiken och inomhusmiljöer

Regionen vill nu också att munskydd ska användas i kollektivtrafiken under hela dygnet.

– Efter min egna privata spaning kan jag konstatera att det behövs munskydd även när det inte är rusningstrafik. Det ska användas under hela dygnet, säger Maria Rotzén Östlund.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Stockholm.

Munskydd rekommenderas också i vissa inomhusmiljöer, som på jobbet, hos frisören eller i affären. Det gäller inte i skolmiljö.

– Man kanske tror att man har en egen bubbla på jobbet. Men man går hem till sin familj. Därför rekommenderar vi munskydd även på jobbet.

Utöver de nya rekommendationerna gäller det att minska sina sociala kontakter, stanna hemma vid minsta symtom och att familjekarantän gäller om någon smittas av covid-19.

– Vi är trötta och vet inte om vi orkar. Men jag vädjar att vi orkar hålla ut och värna varandra så vi tillsammans kan bidra till att minska smittspridningen. Och att färre blir sjuka och dör, säger Maria Rotzén Östlund.

Region Stockholm uppmanar nu alla att alltid bära munskydd i kollektivtrafiken, i affärer och på jobbet.

PODD Mellin: Skärpning, Stockholm

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen