Fruktar att senilattackerna slår tillbaka mot Trump

Donald Trump har utmålat Joe Biden som en sömnig gubbe som ”knappt vet att han lever”

Nu fruktar hans stab att presidenten kan ha gått i sin egen fälla.

Och att senilattackerna kommer slå tillbaka mot honom i debatten.

På tisdag kväll drabbar Trump och demokraternas kandidat Joe Biden samman i den första av presidentvalsdebatterna från Cleveland, Ohio. Den inledande debatten inför en stor tv-publik anses alltid viktig i amerikanska presidentval – och kanske ännu mer så detta år då stora delar av en normal valrörelse har blivit mer eller mindre inställd på grund av pandemin.

Medan presidenten åkt runt och hållit sina vanliga stormöten inför jublande supportrar, har Joe Biden, 77, valt en betydligt mer lågmäld profil med kampanjevenemang via video och låga åskådarantal när han väl varit ute och rest.

Trump.
Trump.

Misstänker piller

Detta har Trump utnyttjat genom att ständigt hänvisa till Biden som ”Sleepy Joe” och utmåla honom som en halvt senil gubbe som sitter i sin källare och ”knappt vet att han lever”.

I en intervju med Fox News lyfte han idén att Biden kan ha varit på prestationshöjande piller under den sista primärvalsdebatten mot Bernie Sanders i våras.

– Jag tror att det är sannolikt, kanske, droger inblandat. Det är vad jag hört, det är möjligtvis droger. Jag förstår inte hur man kan gå från att vara så dålig att man inte kan avsluta en mening.., sa Trump i en intervju med Fox News.

I en annan intervju har Trump tidigare i höstas sagt att republikanerna kommer kräva ett drogtest av Biden innan debatten.

– Hans bästa insats var mot Bernie. Det var inte att han var Winston Churchill, det var han inte, men det var en vanlig, tråkig debatt. Du vet, inget otroligt hände. Och vi kommer kräva ett drogtest för det går inte, man kan inte göra så, sa Trump till Washington Examiner.

– Jag förstår inte hur han kan ha varit så inkompetent i sina framträdanden och sedan plötsligt vara ok mot Bernie. Min poäng är att om du går tillbaka och tittar på några av alla dessa debatter, han var så dålig. Han talade inte sammanhängande och sedan mot Bernie gjorde han det.

Joe Biden.
Joe Biden.

Kan ha gått i egen fälla

Men nu gör Trumps stab allt de kan för att i stället framställa Joe Biden som en erfaren och slipad debattör för att, tvärtemot chefen, höja förväntningarna på honom inför den viktiga debatten, skriver Politico.

Det finns en fruktan bland republikanerna att Donald Trump kan ha slagit igen sin egen fälla, skriver sajten. Genom att så genomgående ha attackerat motståndarens ålder och mentala förmåga har han sänkt förväntningarna på Biden så pass att minsta stabila insats i debatten kommer ses som en stor vinst för honom.

– Biden har helt klart visat att han är fullt fungerande. Ribban har satts lågt och förväntningarna är så låga att allt han behöver göra är att överträffa de förväntningarna, säger den republikanska strategen Ed Rollins till Politico.

Även Trumps tidigare pressekreterare Sean Spicer uttalar sig och säger att bilden som målas upp om att Biden inte klarar av att debattera är ”löjlig” och menar att hans före chef gör det svårare för sig. Han tror dock inte att någon av kandidaternas debattinsatser kommer påverka utgången av valet nämnvärt.

Kommer utnyttja kaoset

Trumps rådgivare tror att Biden kommer utnyttja det kaotiska politiska läget i USA med en svårt ansatt ekonomi, coronapandemin, social oro och striden om den lediga stolen i Högsta domstolen för att försöka övertyga tittarna om att Trump skapat problem som han är inkapabel till att lösa.

De tror inte att Biden, som är känd för att ibland villa bort sig under anföranden och inte alltid är helt disciplinerad med vad han säger, kommer var stark rakt igenom debatterna. Men de fruktar att det räcker med ett par hårda jabbar och en och annan minnesvärd attack för att överträffa förväntningarna.

– Risken med de ihållande attackerna mot Bidens kognitiva förmågor är att Trump har skapat en situation där han inte har något att ursäkta sig med om Biden får in ett par slag och Trump har svårt att freda sig, säger en republikan med anknytning till Trumps kampanjstab.

Men det finns också de som menar att Bidens stabila framträdanden sedan han valdes till demokraternas presidentkandidat beror på att media så gärna vill att han vinner valet och gör allt för att kratta manegen åt honom.

Särskilt ett evenemang på CNN där Biden svarade på väljares frågor har skapat ilska.

”I princip varje fråga var en inbjudan för honom att attackera president Trump samtidigt som moderatorn Anderson Cooper inte sa emot utan tillät honom total frihet för sina lögner och felaktigheter”, hette det från Trumps stab efteråt.

Den första av de tre debatterna sänds från Cleveland natten mellan tisdag och onsdag svensk tid. Utfrågare är Chris Wallace från Fox News.

PODD Det blir stora skillnaden om Biden vinner valet

Aftonbladet Daily pratar om USA-valet med Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


15 miljoner i jackpott – se expertens system inför Stryktipset
Publisert:

LÄS VIDARE