Far och söner åtalas för brutalt hedersmord

Av:  Marc Skogelin/TT

Inträngd i en buss i centrala Kiruna utan möjlighet att skydda sig fick offret ta emot slag, sparkar och närmare 100 knivhugg.

Enligt åklagaren hade den 47-årige mannen fått för sig att offret hade en relation med hans hustru. Nu åtalas han tillsammans med sina två minderåriga söner för mordet på den unge mannen.

Pappan och hans två söner har, enligt åtalet, tillsammans och i samförstånd dödat den 20-årige mannen genom att jaga in honom på en buss i centrala Kiruna och "slå och sparka honom samt hugga honom med kniv över 90 gånger".

– Det var ett kraftigt övervåld, rättsläkaren har hittat 99 hugg, säger åklagare Lindha Strömberg.

Strömberg menar att mordet som ägde rum på kvällen den 15 juli var välplanerat. Mannen och hans söner väntade på offret när han skulle lämna sitt arbete, säger hon.

– När han kommer cyklandes efter jobbet har de angripit honom. Han har då i panik flytt, sprungit genom ett bostadsområde och som jag tolkat det försökt söka skydd på bussen. De har följt efter honom och huggit ned honom helt enkelt.

Avspärrningar vid bussen under mordkvällen.
Avspärrningar vid bussen under mordkvällen.

Film från bussen

Bland bevisningen finns en filmsekvens från bussen där det syns hur alla tre tilltalade står runt offret och attackerar honom, säger Strömberg.

– Pappan och den yngste pojken har huggit med kniv. Den andre pojken har utdelat annat våld, men också deltagit i planeringen och jakten in i bussen.

Flera personer blev vittne till händelsen och två av de misstänkta kunde gripas på plats. Den tredje greps en kort tid senare.

Ett motiv för brottet har varit att bevara familjens heder, enligt åklagaren.

Offret och pappans hustru arbetade på samma arbetsplats.

– Det är grundat i att pappan har fått för sig att hans fru haft en relation med målsäganden. Det har pågått under ganska lång tid, att han varit utanför arbetet. Sedan har han tagit med sig sönerna på det här. Jag menar att det tyder på hedersmotiv när man tar med sig familjemedlemmar, säger Lindha Strömberg.

Reza Hoseini som mördades i Kiruna.
Reza Hoseini som mördades i Kiruna.

Yngste pojken tar på sig mordet

Den yngste av sönerna erkänner mord och den andre erkänner misshandel. De båda åtalas även för övergrepp i rättssak, för att genom hot ha försökt förhindra vittnen till mordet att ringa polisen.

– Pojken tar på sig alla huggen och säger att det är han som har gjort detta, säger Lindha Strömberg.

Pappan förnekar helt brott.

– Han säger att han var där för att skydda sina söner, och att det var målsägaren som angrep dem.

Samma dag som mordet inträffade åtalades pappan för bland annat olaga hot. Det gällde hot mot en annan man som han också trodde hade en relation med hans hustru.

Åklagaren yrkar på att pappan ska utvisas ur Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN