Demokraterna skakas av sexskandal – bara veckor före valet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En sexskandal kan sänka Demokraternas chanser att ta över makten i senaten.

Partiet planerade att knipa majoriteten tack vare nyckeldelstaten North Carolina. Men avslöjandet om delstatens kandidats utomäktenskapliga affär gör att det ser allt snårigare ut.

– Hela grunden för hans kampanj har imploderat, säger motståndaren Thom Tillis.

Demokratiske senatorkandidaten Cal Cunningham.
Foto: Gerry Broome / AP
Demokratiske senatorkandidaten Cal Cunningham.

Med bara veckor till valet i USA skakas Demokraterna av en sexskandal.

Republikanerna har haft majoritet i senaten sedan 2015. Det har gynnat dem i en rad viktiga omröstningar de senaste åren, som avgörandet i riksrätten och utnämningar av domare till Högsta domstolen.

I år ser Demokraterna ut att ha en chans att få majoritet i senaten men först väntar en riktig nagelbitare i flera delstater. Om det inte går hela vägen anser vissa att det finns en person att skylla på: Cal Cunningham.

Sms av sexuell karaktär

Partiet räknade med en demokratisk segeryra i nyckeldelstaten North Carolina. De senaste månaderna har Demokraternas utmanare, Cal Cunningham, samlat in enorma summor till sin kampanj och haft höga opinionssiffror. För sittande republikanska senatorn Thom Tillis såg det däremot mörkt ut, visade undersökningar.

Men spelplanen har ritats om på kort tid. Nyligen avslöjades att Cunningham, som är gift, har haft en utomäktenskaplig affär och skickat sms av sexuell karaktär till kampanjstrategen Arlene Guzman Todd, som också är gift. Han ska bland annat ha skrivit att hon är ”historiskt sexig” och att han ville smita ifrån sin familj för att åka och kyssa henne.

Än så länge har Cunningham varit defensiv och duckat frågor om affären, men han har gjort klart att han inte kommer att hoppa av senators-racet.

”Undergräver förtroendet”

Avslöjandet dominerar nu nyhetssändningarna i North Carolina och republikaner har publicerat annonser där de går till attack mot Cunninghams dåliga omdöme

Motståndaren Thom Tillis har inte varit sen med att attackera Cal Cunningham.

– Detta undergräver väljarnas förtroende för Cal, särskilt bland de som inte bestämt sig, säger Tillis till tidningen Politico.

Foto: Gerry Broome / AP
Republikanska senatorn Thom Tillis.

Demokraterna kan visserligen fortfarande få egen majoritet, trots att det är betydligt mer osäkert utan North Carolina. Och Demokraterna fortsätter att hävda att republikanen Tillis inte har kommit ikapp i undersökningarna ännu.

Tillis har sagt att om Joe Biden vinner valet skulle en republikansk senat fungera som en nödvändig motvikt.

– Den bästa motvikten under ett Biden-presidentskap är om Republikanerna har majoriteten i senaten. Och jag tror att kontroller och motvikter tilltalar väljarna i North Carolina, säger han.

Demokraterna satsar på republikanska fästen

North Carolina är en av en handfull stater som kommer att avgöra vilket parti som får majoritet i senaten, där republikanerna för närvarande har 53 av 100 platser.

Men Demokraterna tros vinna i Arizona och Colorado. Republikanerna har fördel i Alabama. I Iowa och Maine är det dött lopp. Demokrater har också försökt driva kampanjer i traditionellt republikanska stater som Alaska, Montana, South Carolina och Kansas, för att öka sina chanser.

Josh Holmes, politisk strateg som jobbat nära Republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, säger att det inte finns någon tvekan om att den mest uppenbara segerfilen för Demokraterna i senaten löper genom North Carolina.

– Och det ser ut som att Cal Caunningham ”sextade” bort det, säger han till Politico.

En anonym demokrat som tidningen talat med tror däremot inte att otrohetsaffären kommer att påverka valutgången, även om valet kan bli mer jämnt.

”Svårt att ta på allvar”

Andra demokrater menar att det är osannolikt att väljare straffar Cunningham med tanke på hur Trump upprepade gånger har anklagats för sexuella övertramp. Särskilt med tanke på det välkända ”Access Hollywood”-bandet där Trump skryter om att ta kvinnor i underlivet utan deras tillåtelse och som släpptes endast en månad före valet 2016,

– Det är lite svårt för mig att ta den republikanska chocken och skräcken på allvar om vad den här killen har gjort. I stort sett vad som helst som en demokratisk kandidat gör överskuggas av vad Donald Trump gör varje dag, säger senator Sheldon Whitehouse till Politico.

Men Tillis säger att det är annorlunda den här gången – eftersom Cunningham gjort karaktär, integritet och sin militära bakgrund till viktiga delar av sin kampanj.

Uppmaningen: Var transparent

– Hela grunden för Cal Cunninghams kampanj har imploderat under de senaste fyra dagarna. Självklart kommer det att vara en faktor. Jag kommer inte att uppmana honom att hoppa av loppet. Jag uppmanar honom att vara transparent och ge en fullständig förklaring, säger Tillis.

Rachel Petri, talesperson för Cal Cunningham, säger att Thom Tillis fortfarande ligger efter i opinionen. Enligt henne beror det på att hans politik, bland annat inom hälso- och sjukvårdsområdet, inte går hem hos folk.

– Nu försöker han utnyttja en personlig fråga för desperata attacker, i hopp om att det räddar hans politiska karriär, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE