Macron: Islamister vill åt vår framtid

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kistan med den mördade läraren Samuel Patys kvarlevor utanför universitetet Sorbonne i Paris, där en nationell minneshögtid hölls på onsdagen. Frankrikes president Emanuel Macron talade vid ceremonin.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Kistan med den mördade läraren Samuel Patys kvarlevor utanför universitetet Sorbonne i Paris, där en nationell minneshögtid hölls på onsdagen. Frankrikes president Emanuel Macron talade vid ceremonin.

Samuel Paty mördades för att han "förkroppsligade Republiken", slog Frankrikes president Emanuel Macron fast under en ceremoni tillägnad den 47-årige läraren som knivskars till döds efter att undervisat om yttrandefrihet och visat de så kallade Muhammedkarikatyrerna.

– Vi slutar inte med tecknade serier, sade den franska presidenten i sitt anförande till onsdagskvällens högtidliga ceremoni som ägde rum på gårdsplanen framför universitet Sorbonne.

Omkring 400 gästar, inklusive Samuel Patys familj var på plats, när mordoffret hedrades.

Paty höggs ned i fredags i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine, i närheten av den skola där han arbetade. Han fick sedan huvudet avskuret. Den misstänkte gärningsmannen, Abdullakh Anzoroven en 18-årig ryss med tjetjensk bakgrund, sköts ihjäl av polisen i samband med ingripandet.

Betalade elever

En tid före den dödliga attacken höll läraren en lektion om yttrandefrihet där han visade karikatyrer på profeten Muhammed. De elever som inte ville se bilderna erbjöds lämna klassrummet eller uppmanades blunda innan bilderna visades.

Snart blev föräldrar till vissa av eleverna upprörda över att Muhammedkarikatyrerna visats och man krävde att Samuel Paty skulle avskedas.

– Han mördades för att islamister vill åt vår framtid, fortsatte Macron och tillade "de kommer aldrig att få den".

Tidigare under dagen bekräftade Frankrikes antiterroråklagare Jean-François Ricard uppgiften om att Abdullakh Anzorov hade betalat elever för att de skulle peka ut Paty för honom.

Totalt ska det ha rört sig om en summa på mellan 300 och 350 euro (cirka 3 000 till 3 500 svenska kronor).

Tonåringar terroråtalas

Enligt Ricard har utredningen kommit fram till att mördaren hade offrets namn. Men han visste inte hur Paty såg ut.

Antiterroråklagaren säger att 18-åringen gav pengar till en elev utanför skolan. Fler elever anslöt då och dessa erbjöds att också få pengar. Några av eleverna lämnade platsen utanför skolan, medan två stannade kvar. De väntade tillsammans med den misstänkte mördaren i mer än två timmar på att läraren skulle dyka upp.

Enligt Jean-François Ricard, skulle 18-åringen ha sagt till eleverna att han ville "förnedra och slå till" mot Samuel Paty och tvinga honom att be om ursäkt för att han visat karikatyrerna.

De två eleverna som hjälpte mördaren är 14 och 15 år gamla. De kommer att åtalas, säger Ricard.

– Han kunde identifiera honom (Paty) eftersom han hade hjälp av elever på skolan.

Etablerat kontakt

De två tonåringarna ingår nu i en grupp om sju personer som kommer åtalas under brottsrubriceringen "förberedelse för terrormord".

Jean-François Ricard bekräftar också uppgifterna om att kontakt hade etablerats mellan den misstänkte mördaren och en elevs förälder, som på sociala medier hade krävt att Samuel Paty skulle avskedas.

Mordet har väckt starka reaktioner och har lett till omfattande manifestationer runt om i Frankrike.

Publicerad: