Brand i fyrverkerifabrik – kraftig rökutveckling

Publicerad 2021-05-14

En kraftig brann utbröt i en fyrverkerifabrik i Ljungby på fredagen.

Byggnaden gick inte att rädda, uppger räddningstjänsten.

Vittnen berättar hur raketer flög åt alla håll.

– Jag tittar i backspegeln och ser fyrverkerier och allt bara flyger, säger vittnet Tobias till Aftonbladet.

Det brinner i en fyrverkerifabrik i Ljungby, skriver polisen på sin hemsida. Enligt Smålänningen ska en blixt ha slagit ner i fabriken.

Byggnaden är övertänd och räddningstjänst och polis är på platsen.

SOS fick in samtal från inringare som berättade att en blixt slagit ner.

– Vi fick in samtal därifrån där man sa att åskan hade slagit ner i fabriken där. Räddningstjänsten är ute på platsen och polisen, som får reda ut mer, säger Ola Nilsson, tjänstgörande teamledare på SOS.

Senare under fredagskvällen var räddningstjänsten fortfarande på plats för släckningsarbete. Branden var då under kontroll.

– Troligtvis är det åskan, det har åskat väldigt mycket här under kvällen, säger Malin Svensk, kommunikationschef hos räddningstjänsten i Ljungby.

Byggnaden har inte gått att rädda enligt räddningstjänsten.

– Den kommer att brinna ner, arbetet på platsen kommer att pågå hela kvällen och under morgondagen. Det räddningstjänsten gör nu är att skydda angränsade byggnader och se till att branden inte kommer att sprida sig, säger Malin Svensk.

En som körde förbi fabriken var Tobias. Han berättar att han med egna ögon såg när blixten slog ner.

– Jag hade haft rast och körde bara förbi och då slog blixten ner på vänstersida av fabriken, då började allting flyga hej vilt, säger Tobias till Aftonbladet.

Han berättar att han var bara 20 meter från fabriken.

– Blixten slog ner precis bredvid lastbilen och i byggnaden och sen tittar jag i backspegeln och ser fyrverkerier och allt bara flyger. Sen är det ett enda stort moln som efter en explosion, säger Tobias.

”Som ett nyårsfirande”

Aftonbladet har även pratat med vittnet Sebastian Åhlander som var en av de första som larmade 112. Han berättar att han aldrig har sett något liknande förut.

– Ja, det var ju som ett nyårsfirande, det sköt åt alla håll och kanter, det sköts ju okontrollerat, jag fick hålla mig på lite avstånd för jag hade även med mina barn i bilen. Men det sköt ju verkligen åt alla håll och kanter och exploderade, säger Sebastian Åhlander.

Han berättar att han varit på fyrverkerifabrikers uppvisningar tidigare men det har inte varit i närheten av det han bevittnade på fredagen.

– Det har inte varit i närheten av detta, så okontrollerat och samtidigt, fyrverkerier är fint också men det här var skrämmande, säger Sebastian Åhlander.

Ett annat vittne som Aftonbladet har pratat med berättar om raketer i luften.

– Raketer flyger i luften och det smäller, säger vittnet.

Raketer flyger efter brand i fabrik.

”Det regnade väldigt kraftigt”

Ett annat vittne som körde förbi branden berättar om en stor rökpelare från fabriken.

– Först såg vi en kraftig rök och sedan såg vi hur raketerna sköt ut från röken, säger Connie som blev vittne till branden.

Ett kraftigt åskväder har dragit igenom Småland under eftermiddagen och både Connie och hennes sambo Douglas tror att det var en nedslående blixt som orsakade branden.

– Vi hörde inte fyrverkerierna utan vi hörde bara åskan. Det regnade väldigt kraftigt och det var jättestarka blixtar, säger Connie.

Inga personer skadades i samband med branden, enligt räddningstjänsten.

Polisen meddelade sent på fredagskvällen att det inte finns några misstankar om brott i samband med branden.

Följ ämnen i artikeln