Patienter fick koksalt i stället för covidvaccin

Sju personer har fått koksaltlösning i stället för covidvaccin i sprutan på vårdcentralen Måsen i Lund.

Nu rekommenderas de 298 personer som vaccinerades den dagen att ta en tredje spruta.

– Det är skandal, säger en drabbad.

På lördagen vaccinerades 298 personer vid vårdcentralen Måsen i Lund. Nu ringer personalen upp dem och erbjuder nya tider för vaccinering, eftersom sju personer har fått koksaltlösning i stället för vaccin i sprutan.

– Man visste inte vilka sju personer som fått koksalt. Det är inte något farligt, men vi beklagar situationen, säger Jörgen Johansson, chefläkare i primärvården i Skåne.

En av de som blivit uppringd är Mats Jonsson.

– Jag har gått i lycklig villfarelse sedan i lördags att jag är fullt vaccinerad. Nu är jag besviken och förbannad, säger han.

Mats Jonsson fick frågan om han fått några biverkningar, och eftersom de varit milda rekommenderades han att boka in en ny tid.

– Det hela känns ovetenskapligt. Och lite orolig blir jag, finns det dokumenterat att du kan ta flera doser i rad? Jag får sova lite dåligt i natt men tar antagligen en tredje spruta imorgon.

Enligt chefläkaren Jörgen Johansson är det inte farligt att ta en tredje dos.

”Ger troligen ett bättre skydd”

– Det ger troligen ett ännu bättre skydd, säger han.

Jörgen Johansson har begärt en utredning kring orsakerna bakom misstaget och en analys av vad som hänt.

– En medarbetare verkar ha använt samma ampull två gånger. Den andra gången fanns då inget vaccin kvar i ampullen, eller möjligen väldigt lite på botten, säger Jörgen Johansson.

Patienten fattar beslutet

Alla som vaccinerades i lördags rekommenderas ta en ny spruta, men patienten får själv fatta beslutet.

– Fick man influensasymtom efter sprutan så talar det för att man fått vaccin. Patienten beslutar själv i det läget om man ändå vill ha en dos till i dialog med vårdcentralen Måsen.

Misstaget uppdagades då det var för många doser kvar i förhållande till antalet personer som hade vaccinerats under lördagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN