"Jag får större förtroende för politikerna"

Av:  TT

På måndag röstar riksdagen om misstroendet mot statsminister Stefan Löfven (S). Går det igenom måste han antingen avgå eller utlysa extraval.

Hur ser människor på de senaste dygnens politiska utveckling?

Vänsterpartiet bekräftade på torsdagen att de står fast vid att väcka misstroende mot regeringen om de inte drar tillbaka förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion av lägenheter. Kort därefter lade Sverigedemokraterna yrkandet om misstroende på riksdagens bord – och fick Moderater och Kristdemokrater med sig.

Randi Olausson rastar sina hundar i Majorna i Göteborg och välkomnar Vänsterpartiets linje.

– - Jag tycker det är helt rätt av Vänsterpartiet, att de släpper en bomb så det kanske händer någonting, även om jag inte tror att det gör det ändå, säger hon.

”Kanske startar krig”

Hon tror att partiledaren Nooshi Dadgostar (V) kan dra fördel av att hon är ny och vågar löpa linan ut.

– Fast hon kanske också startar ett krig och får avgå i stället, säger hon.

Geir Andersson har en annan syn på det hela.

– Jag tycker att det är dumt, enligt mina åsikter så går Vänsterpartiet lite för hårt på en specifik grej i stället för att fokusera på den större helheten, framför allt nu med pandemin, säger Geir Andersson från Göteborg som är på väg genom Stockholms central.

Flera känner sig kluvna till hur stor plats sakfrågan tar under rådande samhällssituation.

– Jag förstår att de (V) gjorde så. De är rädda att det ska fortsätta med marknadshyror även när det inte är nybyggnation. Det är förståeligt att sätta ner foten, sedan om det är vettigt vet jag inte, inte som läget är nu, säger en man som sitter på en bänk i Majorna i Göteborg.

Kommer rösta

Noha El Hamoui från Stockholm har inte följt nyhetsflödet senaste dygnet och känner inte till vad som pågår. Men blir det extraval kommer hon att rösta. Det svaret ger de flesta som TT pratar med.

Hamza Alkassab som sitter och dricker kaffe fick höra av en kompis att regeringen kan tvingas avgå.

– Det kanske blir bättre för landet. Jag tror jag hinner få mitt svenska medborgarskap inom tre månader, så om det blir nyval då kommer jag absolut att rösta, säger han.

Hans Thorsén från Enköping ser positivt på ett eventuellt regeringsskifte.

– Det kan ju inte vara helt fel med lite förändring efter hur det gått för vårt land senaste sex–sju åren, säger han.

Högre förtroende

Henrik Westerdahl från Gränna känner ingen oro över utvecklingen.

– Jag får högre förtroende för politikerna, de visar att de menar allvar och är villiga att genomföra saker för att bedriva sin politik, både V och SD, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) har inte gett något besked om hur han kommer att agera efter omröstningen nästa vecka.

– Jag hoppas att man kan rida ut det genom att diskutera och hitta en lösning som alla parter kan nöja sig med, det är ju inte så långt till val så då har man en chans att byta om man inte är nöjd med nuvarande ledning, säger Lotta Karlsson från Stockholm.

Publisert: