S rasar i SCB:s nya mätning – M ökar

Bottenrekord för L i partisympatiundersökningen

Uppdaterad 2021-06-02 | Publicerad 2020-12-02

Socialdemokraterna rasar och Moderaterna ökar i den senaste partisympatiundersökningen från SCB.

Liberalerna hamnar under fyraprocentsspärren och skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

– Det är dåliga siffror och ett mycket tufft läge för vårt parti, säger Juno Blom, partisekreterare för Liberalerna.

Socialdemokraterna ser ett kraftigt väljartapp på 4,3 procentenheter i SCB:s partisympatiundersökning som presenterades i dag. 29,4 procent av de tillfrågade skulle rösta på partiet om det var val i dag. I förra mätningen i maj var motsvarande andel 33,7 procent.

Ett väntat resultat, med tanke på vårens exceptionella läge med coronautbrottet, menar Lena Rådström Baastad, partisekreterare.

– Vi ligger lite över vårt valresultat och ligger betydligt högre än för ett år sedan, vilket måste anses okej med tanke på att vi är mitt inne i en mandatperiod med många utmaningar, skriver hon i en sms-kommentar till Aftonbladet.

S har tappat cirka 1,2 procentenheter till Moderaterna och cirka 1,2 till Vänsterpartiet.

– Det var en speciell situation i våras. där väljare från flera håll slöt upp bakom oss och regeringen. Det är också naturligt att det sker en viss rörelse mellan blicken mitt i mandatperioden, fortsätter hon.

Statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna rasar i den nya partisympatiundersökningen.
Statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna rasar i den nya partisympatiundersökningen.

Måste ge besked i regeringsfrågan

Liberalerna fortsätter att tappa väljarstöd. Om det var val i dag skulle partiet med ett stöd på 3 procent inte klara riksdagsspärren utan åka ur.

– Det är dåliga siffror och ett mycket tufft läge för vårt parti. Vi har legat lågt i opinionen sedan regeringsbildningen. Att återskapa förtroendet hos liberala och allmänborgerliga väljare tar tid. Det är bara genom att vara tydlig och ha lösningar på människors problem som vi kommer lyfta i opinionen, skriver partisekreteraren Juno Blom i ett sms.

Partiet måste också bli tydligt i regeringsfrågan, menar hon:

– Vi har en förståelse för att Liberalerna i god tid före nästa val måste ge besked om vem vi vill se som statsminister.

Även Miljöpartiet kämpar för att hålla sig kvar i riksdagen, men ligger kvar precis ovan för spärren med ett stöd på 4,2 procent. För båda partierna är förändringarna dock för små för att vara statistiskt säkerställda.

M har lockat över S-väljare

För Moderaterna är mätningen mer upplyftande läsning. Partiet ökar sitt väljarstöd för tredje gången i rad och får ett stöd på 22,1 procent. M är det parti som ökar mest i novembermätningen, med 2 procentenheter.

– Jag konstaterar att vi tar en betydande andel väljare från Socialdemokraterna och det visar att det finns en mittfåra av väljare som ser behovet av en ny regering, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna, som menar att partiets framgångar handlar om dess fokus på arbetslösheten och kriminaliteten.

S håller sig fortfarande över sitt valresultat från 2018, men Strömmer menar att mätningen är ett trendbrott.

– Initialt i coronakrisen fick de ett ökat stöd och folk slöt upp bakom regeringen. Det har vänt rätt kraftigt nu.

Även Vänsterpartiet lär glädjas åt mätningen. Partiet skulle få 9,3 procent av rösterna om det var val i dag, vilket både är en ökning jämfört med valresultatet 2018 och den senaste mätningen i maj.

SD kvar på valresultatet

Centerpartiet får ett lyft i opinionen sedan den senaste undersökningen i maj, och landar på 7,6 procent. Men partiet ligger fortfarande 1 procentenhet under 2018 års valresultat.

Kristdemokraterna tappar 1 procentenhet i mätningen, från 6,4 till 5,4 procent.

Sverigedemokraterna, som hade ett stort tapp i majundersökningen, ökar sitt stöd marginellt, med 0,5 procentenheter. Med 17,6 procent av väljarstödet ligger partiet kvar kring det resultat man fick i valet 2018. Förändringen är dock inte är statistiskt säkerställd.

Andelen osäkra väljare ligger på cirka 14 procent.

Över 9 000 slumpmässigt utvalda personer ingick i mätningen och totalt svarade 4 692 av dem, vilket är en svarsfrekvens på 51,2 procent.