FHM skärper tonen i nya råd

Av:  TT

Folkhälsomyndigheten föreslår nu samma regler i hela landet för att stoppa smittspridningen. Tonen skärps och större vikt läggs vid allas personliga ansvar, enligt förslaget som TT läst.

Folkhälsomyndighetens förslag till nya nationella allmänna råd och föreskrifter ska gälla från den 14 december. De ersätter då de lokala regler som gäller i dag.

Men de blir också grunden för de regler som ska gälla för jul- och nyårsfirandet, men som beslutas först nästa vecka.

Folkhälsomyndigheten föreslår nya allmänna råd och föreskrifter som ska gälla för hela landet från den 14 december. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten föreslår nya allmänna råd och föreskrifter som ska gälla för hela landet från den 14 december. Arkivbild.

Samling runt julbordet

I förslaget sägs inget specifikt om hur många som får samlas runt julbordet, men där står: Du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets.

– Vi har inte sagt något tal, men har sedan tidigare haft det här med åtta personer som en norm. Vi vill inte sätta ett exakt tak för det, familjeförhållanden och omständigheter är väldigt olika, men om man har det som ett riktvärde är det nog ganska bra, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson till TT.

Men varken FHM eller regeringen kan förbjuda folk att ha julkalas, glöggmingel eller att träffa nya människor.

I förslaget förtydligar FHM att en mindre krets kan vara de personer du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.

Om man ändå träffar personer utanför sin mindre krets, bör det inte ske i små utrymmen under längre tid – och helst utomhus.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har redan sagt att det inte blir något totalt reseförbud i jul.

Men FHM trycker i sitt förslag på att det är var och ens ansvar att resa på ett smittsäkert sätt. Till exempel måste man i förväg ha sett till att det går att isolera sig på resmålet eller att ta sig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om man utvecklar symtom på covid-19.

Handla ensam

Mycket av föreskrifterna och de allmänna råden känns igen från tidigare och i grunden bygger de på att folk ska hålla avstånd. Liksom tidigare avråder FHM från butiker, köpcentrum och kollektivtrafik. Nu uppmanas också alla att handla ensam – om möjligt – och att inte vistas i butiker och köpcentrum längre tid än nödvändigt.

En del rekommendationer har stramats upp och förtydligats, till exempel att det också är den enskildes ansvar att komma överens med sin arbetsgivare att arbeta hemifrån när det är möjligt och att anpassa arbetstiderna för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. För arbetsplatser gäller som tidigare att underlätta för hemarbete och se till att arbetsplatsen blir trygg för de som arbetar där.

Skarpare ton

Juridiskt skärper FHM tonen på flera punkter, särskilt när det gäller allas personliga ansvar. I stället för allmänna råd blir det föreskrifter och tilltalet är att ”du ska”.

Men det finns inga sanktioner för den som bryter mot reglerna. Så frågan är hur skarpt det blir i praktiken?

– Vi vill vara tydligare än vad man brukar vara i sådana här allmänna råd, säger Johan Carlson.

– Det brukar vara vanligt att man skriver bör, men det riktar sig oftast till verksamheter eller företag. När det riktas till allmänheten kan det bli oklart om man inte är tydlig, för ”bör” betyder också ”skall” i praktiken.

Publisert:

LÄS VIDARE