Känd flygplanskapare inför rätta – ville hämta katt i Sverige

Advokat: ”Det blev en miss med missen”

En 52-årig ryss som är dömd för flygplanskapning och flera flygsabotage åtalas för brott mot utlänningslagen. Mannen är dömd till livstids utvisning – trots det försökte han ta sig in i Sverige via långfärdsbuss.

Orsak: Mannen ville hämta sin katt i Göteborg. 

52-åringen åtalas nu för brott mot utlänningslagen. 

I dag startar rättegången i Malmö tingsrätt mot en 52-årig rysk medborgare som är misstänkt för brott mot utlänningslagen. Mannen är en känd flygplanskapare som är utvisad från Sverige på livstid. 1993 utförde han en uppmärksammad flygplanskapning – som fick ett dramatiskt slut.

Med två handgranater med sig klev mannen ombord på ett ryskt inrikesplan. Han hotade piloten och tvingade denne att flyga mot USA. Planet landade i Sverige där mannen greps efter förhandling. 
Mannen utlämnades till Ryssland och dömdes till 12 års fängelse för flygplanskapning, olaga frihetsberövande samt olaga vapeninnehav. 
Efter avtjänat straff genomförde mannen ett antal bombhot mot svenska flygplan. 2014 dömdes han för att ha bombhotat ett flygplan så att det tvingats nödlanda på Landvetter. 

I samband med åtalet för bombhotet 2014 ska mannen, enligt en rättshandling, förklarat att han kommer begå liknande brott om han inte får stanna i Sverige. 

I augusti 2015 dömdes han av Attunda tingsrätt till fängelse för flygplatssabotage efter att ha bombhotat ett SAS-plan. Påföljden blev nio månaders fängelse samt utvisning med livstidsförbud att återvända till Sverige.

52-åringen var i kontakt med Aftonbladet under våren 2017. Då tog han på sig ansvaret för ett ytterligare ett flygplanshot den 2 mars – en Thai Airways-flight som skulle till Phuket fick vända tillbaka till Arlanda efter bombhot.

Mannen uppgav till Aftonbladet att hans bombhot var en protest mot svenska myndigheter och hans mål är att överlämnas till Sverige.

– Därför att jag kräver rättvisa. Jag sätter mig själv i fängelse. Det är en protestaktion, sa han.

Den 12 oktober i år stoppades mannen i en gränskontroll vid Lernacken, Öresund. Mannen satt på en långfärdsbuss på väg in i Sverige. Han bar ett holländskt id-kort och gränskontrollanterna fick träff när de slog på hans identitet.

52-åringen uppger i förhör att han bara ville hämta sin katt. Katten befinner sig på ett katthem i Borås. Där har den varit i tre år sedan mannen dömdes till fängelse 2014.

– Han blev gripen med katten. Han hade den i famnen när man grep honom 2014, säger Richard Schönmeyr, mannens advokat. 
Richard Schönmeyr berättar att hans klient är mycket fäst vid katten och har betalat avgiften för katthemmet i alla år. När mannen utvisades efter avtjänat straff ska, enligt Richard Schönmeyr, kriminalvården gjort fel. 

– Katten är ju lösöre och det har man ju rätt att få med sig. Så han borde ha fått med sig katten. Det blev en miss med missen, kan man säga. 

Nu hade han hoppats på att kunna ta hem katten och säger så här i förhör:

”Jag erkänner att jag har tagit mig till Sverige för att hämta min katt, men jag anser inte att det är ett brott. Så jag kan inte erkänna för jag tycker inte att jag har begått något brott. Hade det inte varit för katten hade jag inte kommit hit.” 

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN