En misstänkt för förberedelse till terrorbrott

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En person misstänks för förberedelse till terroristbrott.

Fallet leds av Åklagarmyndighetens specialenhet och hanteras i Malmö tingsrätt.

– Det är förundersökningssekretess kring det hela, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Enligt lokala medier är den misstänkte en 30-årig IS-sympatisör som tidigare friats för ett attentat mot en shiamuslimsk lokal i Malmö.

Tipsa | Aftonbladet

En person är misstänkt för förberedelse till terroristbrott enligt handlingar från Malmö tingsrätt, vilket Aftonbladet först kunde rapportera om.

Identitetsuppgifterna är sekretessbelagda och det framgår inte några ytterligare uppgifter kring vad misstankarna handlar om.

I tisdags begärde åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål – specialenheten som leder alla ärenden som utreds av Säpo – att den misstänkte personen skulle förordnas en advokat.

Enligt Kvällsposten och SVT Skåne är den misstänkte en 30-årig IS-sympatisör som tidigare åtalats misstänkt för terrorbrott efter en brand i en shiamuslimsk bönelokal i Malmö. Mannen friades av tingsrätten.

Säpo är förtegna om terrorutredningen.

– Det är riktigt att vi är inkopplade eftersom det är våra åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål som har det. Men vid de här tillfällena är det förundersökningssekretess kring det hela, säger Säpos presschef Karl Melin.

Säpo hänvisar vidare frågor till fallets åklagare.

Aftonbladet har under torsdagsmorgonen sökt åklagare och den misstänktes advokat.

Åklagarmyndighetens presstjänst kunde inte ge några ytterligare kommentarer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN