Fick sparken – för att hon pekade långfinger åt Donald Trump

avMalin Wigen

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Här är bilden som blivit viral.

En bild på en kvinna vid namn Juli Briskman som visar när hon pekar finger åt USA:s president Donald Trump har spridits i sociala medier.

Nu har hon fått sparken, skriver Huffington Post.

En 50-årig tvåbarnsmamma vid namn Juli Briskman har hyllats i sociala medier efter att hon fångats på bild där hon ger långfingret åt Donald Trumps bilkortege. Det var Vita husets fotograf som fotade händelsen när presidenten lämnade sin golfbana i Sterling i delstaten Virginia.

Hennes arbetsgivare, företaget Akima LLC som är en statlig entreprenör, har inte varit glada över fotot – de har sparkat henne.

När bilden spreds beslutade hon sig för att berätta om händelsen för företagets HR-avdelning när hon kom till jobbet på måndagen. På tisdagen kallade cheferna henne till ett möte där de sa att hon bröt mot företagets sociala medier-policy genom att använda bilden som profilbild på Twitter och Facebook.

– De sa att ”Vi gör oss av med dig. I grund och botten kan du inte ha ’oförskämda’ och ’obscena’ saker i dina sociala medier”, säger Juli Briskman i en intervju med Huffington Post och fortsätter:

– De menade alltså att det är ”obscent” att bli förbannad på honom.

Fick behålla jobbet: ”Hur är det rättvist?”

Hon ska ha betonat för cheferna att hon inte var på jobbet när händelsen inträffade och det inte framgår var hon jobbar i hennes sociala medier. Då berättade de för henne att då Akima är en statlig entreprenör så kunde bilden skada deras affärer.

Briskman är kritisk till beslutet. Enligt henne fick en manlig kollega behålla sitt jobb trots att han nyligen skrivit en olämplig kommentar på sin Facebooksida där företaget syns på hans omslagsfoto. Han hade endast fått en reprimand för att ha skrivit ”en jävla vänsteridiot” och blivit ombedd att ta bort kommentaren.

– Hur kan det vara mindre obscent än att jag blir lack på presidenten, hur är det rättvist?

Därför pekade hon finger

Att peka finger var en spontan reaktion när hon såg Trumps kortege.

– Han passerade och mitt blod började koka. Jag tänkte på att de som skyddas av migrationsprogrammet Daca blir utsparkade. Hans inskränkning i Obamacare. Att endast en tredjedel av Puerto Rico har el. Och här är han igen på den jävla golfbanan, tänkte jag. Jag lackade ur på kortegen flera gånger, säger hon.

Trots att hon är avskedad så ångrar hon inte den offentliga uppmärksamheten hennes missnöje över Trump fick. Faktum är att hon är glad att vara ansiktet utåt för en protest som många amerikaner relaterar till.

– På ett sätt så mår jag bättre än någonsin. Men jag är arg på var vårt land befinner sig just nu. Jag är rädd. Det här var en möjlighet för mig att säga något, säger hon till Huffington Post.

Akima har inte kommenterat ärendet än.

ARTIKELN HANDLAR OM