Kyrkomassakern i Texas

Skytten hade rymt från psykinrättning

Av: 

TT

NYHETER

Gärningsmannen bakom massmordet i Texas rymde från en psykvårdsinrättning 2012. Han var dessutom tidigare dömd för misshandel – något som aldrig fördes in i FBI:s register för vapenkontroll.

Mannen bakom massakern i Sutherland Springs, 26-årige Devin Kelley, ertappades 2012 när han försökte smyga in vapen på en militär flygbas och där "försöka dödshota" sina militära överordnade, enligt en polisrapport som tv-kanalen KPRC tagit del av.

Devin Kelley placerades på en psykvårdsinrättning i närheten – som han sedan rymde ifrån. Han tog sin tillflykt till en bussterminal för att försöka ta sig ut ur delstaten.

Poliserna som larmades till bussterminalen fick enligt rapporten höra att Kelley "var en fara sig själv och för andra". Men han kunde omhändertas utan våldsamheter.

Dömd i militärdomstol

Under 2012 misshandlade också Kelley sin dåvarande fru och styvson, något han dömdes för i militärdomstol samma år. Han sparkades från det amerikanska flygvapnet 2014.

Bland annat ska han ha skakat styvsonen så att han fick skallfrakturer, rapporterar CBS News.

Men flygvapnet rapporterade aldrig in domen till den federala polisen FBI, i enlighet med Pentagons regler, skriver flera medier.

Förhindrar vapenköp

Flygvapnet ska nu se över hur misstaget kunde ske. Information om anställdas våldsbrott ska läggas upp i FBI:s särskilda databas, och personer som dömts för våldsbrott i hemmet ska inte få köpa vapen enligt federal lag.

Om domen hade förts in hade gärningsmannen alltså inte lagligen kunnat köpa det automatvapen och de två pistoler som han hade med sig vid söndagens skjutning.

26 människor sköts ihjäl av Kelley i södra Texas, den värsta masskjutningen i delstatens historia. Hälften av dödsoffren var barn.

Hotade sin svärmor

Enligt polisutredningen pekar mycket på att motivet bakom dådet var "familjerelaterat".

– Det pågick en situation inom familjen och svärfamiljen, sade Freeman Martin, talesperson för Texas delstatsdepartement för säkerhetsfrågor, på en presskonferens under måndagen.

Enligt Martin har skytten sänt hotfulla sms till sin svärmor som brukade besöka baptistkyrkan i Sutherlands Springs. Hans exfru var barnbarn till ett av dödsoffren, enligt CNN.

20 personer skadades i dådet, och för flera av dem är tillståndet fortfarande kritiskt.

Sköt gärningsmannen

Samtidigt hyllas två män, 55-årige Stephen Willeford och 27-årige Johnnie Langendorff, som hjältar efter dådet.

Willeford befann sig utanför kyrkan och såg hur Devin Kelley sköt ned människor. Han hämtade ett eget vapen och sköt och skottskadade Kelley när han efter dådet gick mot sin bil.

Willeford hejdade därefter Johnnie Langendorff, som passerade i en pickup, och de jagade efter Kelley i hög hastighet. Färden slutade med att skytten kraschade på ett fält.

Enligt polisen tog Kelley sitt eget liv efter kraschen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

LÄS VIDARE

Kyrkoskytten avfyrade hundratals skott mot församlingen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kyrkomassakern i Texas

Texas

Våldsbrott