Publicerad:
Uppdaterad:

Devin Kelley öppnade eld i kyrkan – dödade 26 personer

Sparkades ur flygvapnet efter att han attackerat sin familj

Av: Gustaf Tronarp, Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:

Inga kända motiv – inga kända kopplingar till terrororganisationer.

26-åriga Devin Kelley misstänks vara den som sköt ihjäl 26 människor i en baptistkyrka i Texas på söndagen.

För tre år sedan sparkades han ur amerikanska flygvapnet efter att han misshandlat sin fru och deras barn.

På senare tid ska han ha predikat om ateism på sociala medier – och ägnat mycket tid åt att bråka med bekanta på nätet.

1 av 2 | Foto: CBS
Devin Kelley, 26, har identifierats som skytten. 

Minst 26 personer dödades och ett 20-tal skadades när en man öppnade eld under en gudstjänst i en baptistkyrka i Sutherlands Springs i Texas, i USA. De omkomna är mellan fem och 72 år gamla – en av dem är pastorns 14-åriga dotter.

Det finns ännu inget misstänkt motiv för dådet. Skjutningen är ett hårt slag mot den lilla orten öster om San Antonio, som består av cirka 700 invånare.

– Jag känner åtminstone fem personer som dödats, säger 59-årige Chris Taylor, ägaren till den lokala bensinmacken, till LA Times.

Efter skjutningen flydde gärningsmannen i en bil. Två ortsbor tog upp jakten, och vid en motorfordon förlorade han kontrollen över sitt fordon. Skytten hittades sedan avliden i den kraschade bilen. I fordonet fann polisen ytterligare vapen.

Under presskonferensen efter skjutningen ville den lokala polisen inte gå ut med den misstänkte skyttens identitet. Källor inom polisväsendet och en kongressledamot har dock bekräftat för flera amerikanska medier att det rör sig om 26-årige Devin Patrick Kelley.

1 av 4 | Foto: Jay Janner / AP
Polistekniker arbetar vid First Baptist Church i Sutherland Springs, Texas, USA.

Sparkades från flygvapnet

Kelley var bosatt i New Braunfels, en ort cirka 50 minuters bilfärd från Sutherland Springs, där massakern i kyrkan ägde rum. Han fyllde 26 år i februari och är gift med en kvinna, rapporterar CBS News.

Devin Kelley påbörjade tjänstgöring i amerikanska flygvapnet, U.S. Air Force, 2010. Två år senare dömdes han i en militärdomstol för misshandel av sin fru och deras barn. Kelley fängslades i ett år och kastades sedan ut ur försvaret på grund av ”dåligt uppförande”.

Det är inte helt klart vilken befattning Devin Kelley hade försvaret. Under tiden i flygvapnet var han stationerad på en bas i delstaten New Mexico, där han uppges ha jobbat med logistik. Pentagon uppger för nyhetsbyrån AP att Devin Kelley vid ett tillfälle var anställd, men har inte specificerat hans arbetsuppgifter närmre.

Predikade om ateism

På karriärsajten LinkedIn har Devin Kelley listat tiden i U.S. Air Force på sitt cv. Han beskriver sig själv:

”Jag är en hårt arbetande och hängiven person. Jag lever efter de kärnvärden som U.S. Air Force står för”.

Som intressen har han angivit ’mänskliga rättigheter’ och ’djurrätt’.

Den senaste tiden lär Kelley ha ägnat fritiden åt att bråka med bekanta på Facebook. En av hans profilbilder på sajten innehöll ett slags halvautomatiskt gevär. Det berättar en invånare i Sutherland Springs, Johnathan Castillo för LA Times. När Devin Kelley la till honom på nätverket för ett par månader sedan, accepterade han i tron om att de hade gemensamma vänner.

– Massor av folk tog bort honom efter ett tag, för att han var så grälsjuk. Det var som att han var ute efter bråk hela tiden. Man kan ju avgöra om någon försvarar sina åsikter eller om den bara är på jakt efter att starta något, säger Johnathan Castillo till LA Times.

Kelley ska också ha försökt pracka på människor sina åsikter om ateism på sociala medier. Det uppger hans tidigare skolkamrater för brittiska Daily Mail.

– Han pratade alltid om att människor som tror på Gud är dumma och han ville alltid predika om sin ateism, säger en person.

– Han var utstött, men ingen ensamvarg. Han var populär bland de utstötta, säger en annan.

Trump: Vi står starka

Texasguvernören Greg Abbott beskriver massakern som den värsta masskjutningen någonsin i delstaten.

– Det finns inga ord som kan beskriva den rena ondskan som vi såg i Sutherland Springs. Våra hjärtan är tunga över smärtan i den här lilla staden, men i tragedins stund ser vi också det bästa av Texas. Må Gud trösta dem som förlorat en närstående, och må Gud läka såren i vårt samhälle, säger han.

Donald Trump följer händelseutvecklingen från Japan, där han haft flera möten med premiärminister Shinzo Abe.

”Amerikaner gör det vi är bäst på: Vi tar oss samman. Vi håller varandras händer. Vi går i armkrok genom tårarna och sorgen. Vi står starka”, skriver han på Twitter.

Foto: Laura Skelding / AP
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: