SVT-chef utreds för sextrakasserier

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

I kölvattnen av #metoo-kampanjen har flera välkända mediemän anklagats för olika typer av sexuella övergrepp – såväl en känd TV4-profil som en välkänd medarbetare på Aftonbladet.

Nu utreds också en manlig chef på SVT för sexuella trakasserier.

Foto: Jessica Gow/TT

De senaste dagarna har #metoo-kampanjen fullständigt exploderat i sociala medier. Tusentals och åter tusentals svenska kvinnor berättar under hashtagen om sina erfarenheter av sexuella övergrepp - i skolan, inom föreningslivet, i kollektivtrafiken, på uteställen - och inte minst - på sina arbetsplatser.

En känd mediaprofil namngav tidigare i veckan en Aftonbladetmedarbetare, och uppgav att han för elva år sedan våldtog henne. Händelsen polisanmäldes fem år senare, men polisen lade ner utredningen eftersom brott inte gick att styrka.

Aftonbladet har nu tagit extern hjälp av en sexualbrottsexpert för att så långt som möjligt ta reda på vad som hänt, och medarbetaren har i samråd med tidningen tagit time-out.

Efter mediaprofilens publicering har flera andra kvinnor berättat om övergrepp Aftonbladetmedarbetaren ska ha utsatt dem för.

SVT-chef misstänks

Nu kommer nya uppgifter om att också en manlig chef på Sveriges Television misstänks för sexuella trakasserier mot personer han arbetat med.

Enligt uppgifter till Dagens ETC ska det röra sig kramar, kyssar och annat olämpligt beteende i samband med arbetet.

Hanna Dowling är chef för företagskommunikation på SVT.

– Det stämmer att vi har inlett en intern utredning mot en chef. Uppgifterna om vad han ska ha gjort kom till den personens chefs kännedom under gårdagen, säger Dowling till Aftonbladet.

Hon säger att företaget omedelbart agerade och startade en utredning. Däremot har någon polisanmälan inte gjorts.

– Vi får först se vad vår utredning visar.

Hon säger att den utpekade mannen har en ”arbetsledande ställning”.

Om det rör sig om en eller flera kvinnor som berättat om sexuella trakasserier vill Hanna Dowling inte kommentera.

Sent under torsdagen togs chefen ur tjänst medan saken snabbutreds, enligt Expressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE