Information från polisen misstänks ha läckt till kriminella

NYHETER

Polisens avdelning för särskilda utredningar utreder just nu ett omfattande fall av dataintrång och brott mot tystnadsplikten där information från polisen kan ha läckts till kriminella uppger Ekot.

Bland annat ska slagningar som inte är kopplade till tjänsten gjorts i polisens system och flera personer har delgivits misstanke om brott.

– I det här fallet har det sannolikt kommit till kriminella aktörer, säger Stefan Andersson, chef för underrättelseverksamheten på SU till Ekot.

Det är polisens avdelning för särskilda utredningar (SU) som just nu utreder ett omfattande fall av dataintrång och brott mot tystnadsplikten uppger Ekot.

I nuläget är både polis och åklagare förtegna om händelsen i fallet men säger att en förundersökning har pågått under en tid och att man misstänker att informationen kan ha hamnat hos kriminella aktörer. 

– Det handlar om att man till exempel har gjort slagningar i vårt system som inte är kopplat till tjänsten. I det här fallet har det sannolikt kommit till kriminella aktörer, säger Stefan Andersson, chef för underrättelseverksamheten på SU till Ekot.

Förundersökningsledaren Anders Jakobsson säger till Ekot att det finns flera misstänkta i utredningen men vill inte säga hur många personer det rör sig om.

Några personer har även delgivits misstanke om brott.

I nuläget håller polisen på att samla in fakta som sedan ska analyseras, och därefter kommer man att fatta beslut om hur man ska gå vidare i ärendet.

SU har nu gått ut internt inom polisen och uppmanat anställda att vara extra vaksamma om man misstänker att information använts på fel sätt skriver Ekot.

Det ska bland annat röra sig om bildfiler och utskrifter med information ur polisens it-system.