Hundratals anmälningar mot utpressningsvirus – utpressarna går fria

Foto: Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Flera hundra anmälningar mot utpressningsvirus i Sverige har gjorts sedan 2015 visar en kartläggning från SVT Nyheter.

Trots det läggs nästan alla anmälningar ned direkt i Sverige och utpressarna går fria då varken polis eller Europol kommer åt dem.

Sedan 2015 har minst 673 polisanmälningar om utpressningsvirus i Sverige gjorts skriver SVT Nyheter som tagit del av uppgifter från polisen.

Många av dem som anmält är privatpersoner men även myndigheter, företag och skolor har drabbats. Dock är chansen till upprättelse nästan obefintlig.

– Ingen av dem kommer leda till en positiv pinne i statistiken, säger Anders Ahlqvist, it-brottspecialist på Polisens nationella operativa avdelning till SVT.

Skapar stora problem

Alla som drabbats har fått filer på sina datorer låsta efter att ha infekterats av utpressningsvirus. Somliga har valt att betala en lösensumma för att få filerna upplåsta medan andra har valt att avstå, vilket skapat stora problem.

Enligt polisen är det väldigt låg uppklaring, både internationellt och nationellt, på den här typen av brott. Att så många anmälningar läggs ned direkt efter att de kommit in förklarar polisen genom att man har för dålig it-kompetens.

– Utbildningen hos polisen är inte världens bästa i dag. Jag är högst beredd på att hålla med om att det har gått sakta för Polisen. Men nu har man sagt att utbyggnaden av regionala it-center ska prioriteras, säger Anders Ahlqvist till SVT.

Europol: Ingen gripen hitintills

Vidare förklarar han att att en stor anledning till att det inte blir några utredningar som kan leda till fällande dom är att problemet är så internationellt.

– De här gärningsmännen finns inte i Sverige och de skulle inte föras till Sverige även om de blev spårade, säger Anders Ahlqvist till SVT.

Inte ens den europiska polisen Europol kommer åt förövarna utan säger att det är väldigt svårt att utreda brotten och att man hitintills inte har gripit någon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Brott

Europol

Datorvirus