Folkomröstningen i Katalonien

Rajoy ska berätta om krismöte

Av: 

TT

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Foto: REUTERS

NYHETER

Premiärminister Mariano Rajoy ska klockan 13 berätta om hur den spanska regeringen ska hantera Katalonien. Ministrarna har i extrainsatt möte diskuterat "återupprättandet av legaliteten för Kataloniens självstyre".

Klockan 10 inledde Rajoy mötet i Madrid, skrev premiärministerresidenset Moncloa i en tweet.

Premiärministern uttrycker det på Twitter som att målet med mötet är att "godkänna åtgärder" – sannolikt inom ramen för grundlagens artikel 155, som ger Madrid-regeringen makt att skydda "Spaniens allmänna intressen" om någon region inte fullföljer sina åtaganden.

Åtgärder som kan bli aktuella med åberopande av artikel 155 är att Madrid tar befälet över Kataloniens 16 000 man starka poliskår, Mossos d'Esquadra. Centralregeringen kan också utlysa nyval i Katalonien i januari.

Dessa åtgärder träder i så fall dock inte i kraft förrän de godkänts av senaten, där premiärminister Rajoys parti Partido Popular (PP) har majoritet. Ett senatsbeslut kan väntas i nästa vecka.

Rajoys regering har både kung Felipe VI samt EU bakom sig när det gäller att försöka hindra regionen från att utropa självständighet.

En stor demonstration är planerad att hållas i Barcelona i eftermiddag, med krav på att släppa två separatistledare som greps i måndags.

Kataloniens president Carles Puigdemont anser sig ha rätt att utropa självständighet efter folkomröstningen den 1 oktober.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Krisen i Spanien hotar hela Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Politik

Katalonien