Svenske Ali fängslad i Turkiet

Hustrun Laressa: ”Jag är mycket orolig”

Den svenske människorrättsaktivisten Ali Gharavi greps i Turkiet den 5 juli och har sedan dess suttit häktad.

I dag beslutade de turkiska myndigheterna att åtala honom för samröre med en terrororganisation.

Alis hustru Laressa Dickey är chockad efter beslutet.

– Han har bedrivit fredligt människorättsarbete, säger hon till Aftonbladet.

Ali Gharavi greps i Turkiet i början av juli.
Ali Gharavi greps i Turkiet i början av juli.

Ali Gharavi genomförde i början av juli en fem dagars utbildning för Amnesty Turkiets generalsekreterare Idil Eser och ytterligare sju människorättsförsvarare.

Utbildningen handlade om grundläggande informationssäkerhet.

Greps av polis

Kursen blev avbruten av turkisk polis och samtliga på plats blev gripna. Sedan dess har Ali suttit häktad och i morse kom ett beslut att han och fem av hans kollegor ska åtalas. Brottet de misstänks för är ”samröre med en terrororganisation”.

– Jag är mycket orolig och bekymrad, säger Alis hustru Laressa Dickey till Aftonbladet.

Hon fick tidigt i morse veta att fyra av de gripna släppts men att Ali och fem andra personer, bland annat den tyska medborgaren Peter Steudtner, ska åtalas.

– De har nu flyttats till ett annat fängelse på den asiatiska sidan i Istanbul, säger Laressa Dickey.

Ingen information överhuvudtaget

Hon har inte fått någon information från de turkiska myndigheterna.

– Ingen vet hur lång tid det kommer att ta, men om man tittar på de andra människorättsaktivisterna som tidigare har fängslats så har det tagit lång tid och ingen har fått några besked.

Enda kommunikationen hon har med sin make är via hans advokat.

– Konsulatet har inte haft någon möjlighet till kontakt. Det gäller för den tyska medborgaren också. Det tyska konsulatet har heller ingen möjlighet att få kontakt med honom, säger Laressa.

En talesperson för Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Steffen Seibert, kommenterade den tyska medborgarens situation på sociala medier under tisdagen.

”Vi står bakom Peter Steudtner som har häktats på rättsosäkra grunder. Vi står bakom honom på alla sätt”, twittrade han.

Laressa har, tillsammans med fler vänner, nu skrivit ett öppet brev om Alis situation och hela händelsen.

”Att Alis arbete för att stödja fredliga människorättskämpar har lett till att han nu åtalas för samröre med terrororganisation är chockerande. Åtalet är grundlöst. Att hans arbete, eller han själv som person skulle ha samröre med någon organisation med koppling till terrorism, eller ens vara ett hot mot någon människa, strider mot allt förnuft”, skriver man.

”Rättsvidrigt”

Man kallar i brevet Turkiets agerande för ”oacceptabelt, rättsvidrigt och felaktigt”.

Man skriver: ”Ali Gharavi har i över 20 år arbetat som IT-säkerhetskonsult för människorättsorganisationer världen över. Han har i sin yrkesroll gett stöd och hjälp till organisationer som kämpar för att skydda och stärka mötes- och yttrandefrihet, rättssäkerhet och andra mänskliga rättigheter”.

Publisert:

LÄS VIDARE