Topphemligt möte i Oslo om Norges försvar mot terrorism

Foto: AP/TT
NYHETER

Tidigt på måndag morgon håller Norges regering det första stängda mötet på 25 år.

Anledningen är den kritik som Riksrevisionen riktat mot regeringen för att inte kunna försvara sig mot terrorism.

Norge har kritiserats för att ha brister i försvaret mot terrorism, nu ska regeringen samlas innanför låsta dörrar för att ta fram en säkerhetsplan, skriver VG.

Enligt uppgifter till VG så kan regeringsbyggnaden stängas av redan i helgen för att kunna säkra så att mötet kan genomföras utan att någon information ska kunna läcka ut.

Mötet är på inrådan efter Riksrevisionens rapport om att det finns allvarliga svagheter i regeringens säkerhet runt offentliga byggnader som kan vara mål för terrorister.

Topphemligt stängt möte

Parlamentsledamöterna kommer vara tvungna att lägga i från sig klockor, mobiler och annan elektronisk utrustning innan de går in i möteslokalen. Säkerhetsvakter kommer att befinna sig både inne i rummet och utanför.

Dagordning och annan dokumentation kommer att numreras och samlas in efter mötet, för att säkerställa att ingen information tas med ut.

Enligt uppgifter till VG kommer även delar av det trådlösa nätverket att stängas av så länge som mötet håller på.

Riksrevisionens rapport har inte offentliggjorts efter beslut från regeringen och försvarsministern Ine Eriksen Søreide, trots majoriteten av parlamentet varit emot det.

Regeringen beskylls för att tysta kritiken

Dagens Næringslig avslöjade den hemliga rapporten i mars, där det bland annat framgår att polis och militär inte kan försvara viktiga objekt, infrastruktur och samhällskritisk verksamhet vid terrorism, sabotage eller kriser.

Bristerna i säkerhetsarbetet beskrivs som svårt allvarliga, vilket är det starkaste uttrycket från Riksrevisionen och kan betyda risk för liv och hälsa, enligt VG.

Men trots avslöjandet och kritiken mot att rapporten har hemlighållits har regeringen fortsatt undanhålla den från offentligheten.

Riksrevisor Per-Kristian Foss har beskyllt regeringen för att försöka tysta kritik som är riktad mot dem själva.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Norge