Wallström fördömer valet i Venezuela

avEmma Lindström, Martin Schori, TT

President Maduros parti får alla platser i den nya konstituerande församlingen, som enligt kritiker kommer kunna skriva om landets lagar efter regeringens önskemål.

”Jag beklagar djupt den senaste utvecklingen”, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Tiden fram till valet har kantats av sammandrabbningar och 110 personer har dödats. 10 personer, varav två barn, har dött på valdagen.

Foto: AFP
Foto: AFP

Representanter för presidenten Nicolas Maduros socialistparti fick alla 545 platser i det mycket kritiserade valet i går, rapporterar Reuters.

545 ledamöter ska får rätt att skriva om grundlagen efter regeringens önskemål. Den nya konstitutionen skulle ge presidenten Nicolas Maduro och socialistpartiet så gott som obegränsad makt, enligt AP.

Margot Wallström är mycket kritisk till valet.

”Inrättandet av denna nya församling i syfte att skriva om landets grundlag hotar det demokratiskt valda parlamentets ställning och är ingen lösning på den djupa kris landet befinner sig i. Istället har detta förvärrat den politiska splittringen och ytterligare eroderat regeringens politiska legitimitet”, skriver hon på Facebook.

Lågt valdeltagande

Hur många som röstat anses vara en nyckelfråga för att bedöma valets legitimitet. Enligt officiella siffror från strax före midnatt i Venezuela var valdeltagandet 41,5 procent, motsvarande cirka åtta miljoner människor, skriver nyhetsbyrån AFP.

Presidenten Nicolás Maduro har beskrivit valet som "det största framsteget för revolutionen".

Foto: JUAN BARRETO / AFP

Medlemmar i oppositionen, som inte erkänner valet, säger att de tror att mellan två miljoner och tre miljoner röstade. Enligt en oberoende analys var valdeltagandet 3,6 miljoner, skriver AP.

– Vi väntar på att valmyndigheten ska gå ut och ljuga för oss. Om de säger att mer än 1,5 miljoner människor har röstat så ljuger de. Om de säger sanningen skulle vi bli mycket förvånade, sa Raúl Freites, 50, till TT efter att vallokalerna stängt.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley skriver på Twitter att omröstningen är ett steg mot diktatur och att USA inte kommer acceptera den.

Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert utlovade snabba åtgärder, skriver AFP.

"Vi kommer att agera kraftfullt och snabbt mot de som står bakom skapandet av ett allt mer auktoritärt Venezuela, inklusive de som deltar i författningsförsamlingen efter dagens felaktiga val", står det i ett uttalande.

USA överväger sanktioner som ska slå mot Venezuelas viktiga oljeindustri, enligt nyhetsbyrån Reuters. Sanktionerna kan meddelas redan på måndagen, skriver TT.

10 dödade på valdagen

Det var våldsamt i Venezuela under söndagen. Det var omfattande protester och tio personer uppges ha dödats, skriver BBC.

Under natten blev en kandidat i valet om grundlagsändringen ihjälskjuten i sitt hem. Dessutom har en ungdomspolitiker i oppositionen, fyra demonstranter, två tonåringar – 13 och 17 år gamla – samt en soldat dödats i samband med protester i olika städer i helgen, skriver BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM