Sebastian tog sig vatten över huvudet – grep blöt blottare

1 av 3 | Foto: Privat/Polisen/Montage
Polisen Sebastian Pethrus hoppade i plurret och grep blottaren.
NYHETER

Att ta sig vatten över huvudet innebär sällan något bra. För polisen Sebastian Pethrus ledde det dock till ett hyllat gripande.

– Det är jättekul med all positiv feedback. Både för mig och för polismyndigheten, säger han.

Polisen Sebastian Pethrus fick sig ett blött arbetspass förra tisdagen. Norrmalmspolisen fick ett larm om en blottare vid Smedsuddsbadet i Stockholm. Sebastian och en kollega ryckte ut, vilket Expressen var först med att berätta om.

– Det var privatpersoner som ringde till polisen. Vi hade fått ett signalement över radion på den misstänkte blottaren som vi letade efter, säger Sebastian.

”Gick ned under ytan”

När de kom fram till badplatsen såg de genast mannen, som stämde väl in på signalementet. När han fick syn på de annalkande poliserna fick han bråttom iväg. Poliserna sprang efter, men plötsligt kastade sig mannen i vattnet.

– Han simmade ut en bit i vattnet och gick ned under ytan. Han stannade kvar där ganska länge, säger Sebastian.

Kollegorna väntade vid vattenbrynet ett tag. När mannen varit under ytan i vad de upplevde som flera minuter bestämde de sig för att ingripa.

– Jag plockade av mig det jag inte behövde ha med mig och hoppade ned i vattnet. Sedan simmade jag ut till mannen som fortfarande var kvar i vattnet, säger Sebastian.

”Inte utbildad på något särskilt vis”

När han nådde fram till mannen utförde han ett vanligt gripande. Därefter försökte han prata lugnande med mannen för att inte stressa upp honom ytterligare. Under tiden kallade kollegan på hjälp från en polisbåt, som strax anlände till platsen.

– Båten hjälpte oss upp, först upp på båten och sedan i land. Sedan fick han följa med oss till stationen, säger Sebastian.

Norrmalmspolisen skrev senare på sin Facebooksida om händelsen. I inlägget skriver de att ”det finns en och annan attackdykare i våra led också”. Sebastian berättar dock att han inte har någon speciell utbildning för gripanden under vattnet.

– Jag är inte utbildad på något särskilt vis. Att gripa folk är vanligt och det sker hela tiden. Det var ingenting som utmärkte den här situationen förutom att man själv fick kliva i vattnet den här gången, säger han och fortsätter:

– Händelsen i sig är ett vanligt arbete, men det är jättekul med all positiv feedback. Både för mig och för polismyndigheten.

ARTIKELN HANDLAR OM