Donald Trump: Relationen med Ryssland är farlig

NYHETER

Här är Donald Trumps attack – bara ett knappt dygn efter att han skrev under avtalet om hårdare sanktioner mot Ryssland.

”Vår relation med Ryssland är på en rekordlåg och väldigt farlig nivå”, skriver presidenten på Twitter.

Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

På onsdagseftermiddagen, svensk tid, signerade USA:s president Donald Trump en lag som skärper landets sanktioner mot Ryssland.

Svaret från öst kom omedelbart.

”Att Trump skrivit under sanktionerna är lika med ett fullskaligt handelskrig”, dundrade premiärminister Dmitrij Medvedev i ett Facebookinlägg.

Nu svarar Donald Trump – och skyller på den amerikanska kongressen.

”Vår relation med Ryssland är på en rekordlåg och väldigt farlig nivå. Du kan tacka kongressen, samma människor som inte ens kan ge oss sjukvård!”, skriver Trump på Twitter.

”Försöker få bort Trump”

Det var i slutet av juli som en bred majoritet av USA:s kongress röstade igenom ett nytt lagpaket med hårdare sanktioner mot Ryssland, Iran och Nordkorea. Åtstramningarna har utformats på ett sätt som ger Trump mycket små möjligheter att lätta dem genom att använda sin presidentmakt.

Den ryska regimen hade hoppats att handelshindren skulle mildras med Donald Trump i Vita huset. Att så inte blivit fallet har väckt stor vrede i Moskva.

”Det kommer att komma fler sanktioner, vars syfte är att få bort Trump från makten. Hans regering har visat en fullständig maktlöshet genom att lägga över avgörande beslut på kongressen. Det visar på en maktomfördelning i USA:s politik”, skriver Medvedev vidare på Facebook.

Blandade sig i valet

Relationerna med Ryssland har blivit en envis följetong för Donald Trump och hans administration. De nya sanktionerna mot landet är delvis ett straff för regimens inblandning i höstens presidentval.

Vilken roll som Ryssland har spelat kartläggs av den särskilda utredaren Robert Mueller. Trump har upprepade gånger avfärdat anklagelserna och beskrivit dem som en ”häxjakt”.

De amerikanska sanktionerna riktas bland annat mot ryska energibolag. EU har varnat för att det kan skada företag i Europa.