Dubbelgångaren blev nyckeln till frihet

Av: Matilda Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Efter 17 år i fängelse för ett rån han inte begått fick Richard Anthony Jones upprättelse. Han visade sig vara kusligt lik en medfånge och de ögonvittnen som fått honom dömd förlorade därmed sin trovärdighet.

– När jag såg min dubbelgångare så föll alla bitar på plats, säger Jones till Kansas City Star.

Richard Anthony Jones dömdes till nitton års fängelse för ett rån i Roeland Park, Kansas år 1999. Trots att han hela tiden hävdat sin oskuld har han aldrig lyckats få domen omprövad - förrän nu. När han fick höra av sina medfångar att han var identisk med en ny intagen på anstalten, larmade han sina advokater.

– Vi blev golvade över hur lika de var, säger Jones försvarare Alice Craig till Kansas City Star.

Vittnesmål enda beviset

När Jones dömdes 1999 fanns ingen teknisk bevisning som knöt honom till brottet. Inga spår av DNA eller fingeravtryck, bara berättelser från ögonvittnen. Under rättegången lade Jones fram ett alibi, men då både offret för rånet och ett annat vittne pekade ut honom som gärningsman dömdes han. Samma vittnen fick vara med när domen omprövades i veckan.

Kunde inte skilja dem åt

När vittnena presenterades för en bild föreställande Jones och en annan som visade medfången, kunde de inte skilja de båda åt. Domstolen i Johnson County District slog därför fast att det inte längre går att utesluta att det kan finnas en alternativ gärningsman - och Jones fick gå fri.

– Han dömdes enbart på grund av ögonvittnenas berättelser, som visade sig vara påfallande bristfälliga och opålitliga, skrev advokaterna i ett uttalande i samband med sin överklagan.

Delar mer än utseende

Under utredningens gång kom det fram att det inte bara var utseendet Jones haft gemensamt med sin dubbelgångare. Det visade sig också att de båda delar samma förnamn - Richard. Jones ska nu njuta av att få umgås med sina barn igen, och vänja sig vid livet i frihet, rapporterar Kansas City Star.

– Jag tror inte att det här var tur, jag tror att jag välsignats, sade han när han frigivits.

Publicerad: