Grop med djurkadaver hittad

1 av 2
NYHETER

Flera djurkadaver i olika grad av förruttnelse har hittats i en grop utanför Julita.

Varför djuren dumpats där är ett mysterium.

– Jag är inte van vid sådana här syner så jag tog väldigt illa vid mig. Det känns inte okej - och det är inte okej enligt lagstiftningen, säger Karin Svedberg, miljöinspektör på Katrineholms kommun.

I söndags upptäckte en person som var ute och promenerade flera olika djurkadaver utanför Julita, i Katrineholms kommun.

– Det stank och längre fram såg jag utspridda skelettbitar och tänkte att det var en slaktplats. Det låg avhuggna rådjursben och massor med skelettbitar, päls av vildsvin. Det var en fruktansvärd syn, säger anmälaren och tillägger:

– Såg då kossan som de kastat av där rätt nyligen. Och det är nog inte den första kossan.

”Vi hittade en grävd grop”

Kommunen och länsstyrelsen kontaktades och kommunen har besökt platsen.

– Vi hittade en grävd grop med kadaver av olika grader av förruttnelse. Några var nya och några var lätt förmultnade, säger Karin Svedberg, miljöinspektör på Katrineholms kommun.

De har ännu inte kunnat identifiera vad för djur det rör sig om och vet heller inte varför det funnits djurkadaver i gropen.

– Nej, det vet vi inte. Det jag kan säga är att det inte är så en kadaverhantering ska gå till om det kommer från lantbruk. Vi kan inte komma på någon särskild anledning att det har blivit såhär, säger Karin Svedberg.

Polisen kontaktad

Det är mot lagstiftningen att dumpa djur på det här sättet och kommunen är i kontakt med polisen som har upprättat en anmälan. På kommunen utreder man det som ett miljö- och hälsoskyddsärende.

Kommunen har än så länge inte haft kontakt med ägarna till fastigheten där kadaverna påträffades. Karin Svedberg säger att hon blev upprörd av synen hon möttes av när hon kom till platsen.

– Jag är inte van vid sådana här syner så jag tog väldigt illa vid mig och det känns inte okej - och det är inte okej enligt lagstiftningen, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM