Mobbare trakasserade flicka på Instagram

Foto: TT
Bilden till vänster föreställer en flicka med händerna för ansiktet, och är arrangerad.
NYHETER

En flicka i Göteborg ska ha utsatts för grova sexuella trakasserier på Instagram, rapporterar GT.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) tittar för närvarande på ett fall där en förälder anmält att hennes dotter ska ha utsatts för grova sexuella trakasserier av mobbare.

Bildappen Instagram användes för att sprida en bild av kränkande karaktär – i flickans namn. Det var elever i hennes klass som startade kontot och lade upp bilden.

”Detta visades upp i skolan och retade henne för det. Detta anser vi som väldigt grovt och ren kränkning”, skriver flickans förälder i DO-anmälan.

Har bytt skola

Händelsen anmäldes i oktober förra året. Det var enligt DO-anmälan det sista av en rad fall av kränkningar, mobbning och våld som flickan ska ha utsatts för.

Rektorn ska ha lovat att ta fram ”åtgärdsplaner” när flickans familj tidigare vittnat om kränkningar i skolan. Men vardagen blev bara värre och värre, och när Instagrambilden publicerades kom familjen fram till att nog var nog. Kränkningen anmäldes till såväl DO som Skolinspektionen.

Nu undersöker DO alltså fallet, och har ställt frågor till både skola och stadsdel. Frågorna berör hur länge skolan känt till trakasserierna och hur den här typen av problematik hanteras i verksamheten. Men flickan har redan gett upp – och har bytt skola.

ARTIKELN HANDLAR OM