Terrorism

Självmordsbombare ville döda muslimer i Mecka

Av: 

TT

NYHETER

Sex utländska pilgrimer skadades när en självmordsbombare som planerade ett terrordåd mot Stora moskén i Mecka sprängde sig själv, uppger Saudiarabiens inrikesdepartement.

Händelsen inträffade i området runt Stora moskén i Mecka, där hundratusentals muslimer från hela världen har samlats för slutet av fastemånaden ramadan.

Polisen "omintetgjorde terroristplanen som var riktad mot Stora moskén, pilgrimer och bedjande", säger departements talesperson Mansour al-Turki i statlig tv.

I en räd i Mecka och i staden Jeddah vid Röda havet greps fem misstänkta personer, varav en kvinna, innan säkerhetsstyrkor omringade huset som självmordsbombaren gömde sig i, nära Stora moskén.

– Tyvärr började han skjuta mot polisen när han upptäckte deras närvaro i området, vilket ledde till en skottväxling innan han sprängde sig själv, säger talespersonen.

Sprängde sig själv

Delar av den tre våningar höga byggnaden som mannen befann sig i kollapsade när han sprängde sig själv. Det var då som de sex pilgrimerna skadades, enligt inrikesdepartementet. Fyra av dem har redan fått lämna sjukhuset. Fem poliser skadades också lindrigt.

På sociala medier har bilder och filmer lagts upp som visar skadorna efter explosionen.

Enligt misstankarna var det tre terroristceller som planerade dådet.

Det är inte klart om de kan kopplas till någon terrorgrupp. Sedan slutet av 2014 har landet drabbats av bombdåd och skjutningar som terrorrörelsen IS har tagit på sig.

Mecka är, som islams "vagga", en helig plats för både sunni- och shiamuslimer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorism

Mecka